Zwerver verliefd

Het ziet ernaar uit dat de liefhebbers van Lee Child de formidabele Jack Reacher gaan kwijtraken. Deze moderne Robin Hood, ooit militair politieman, maar sinds enige tijd in eenzaamheid op drift, snelt nu al in drie boeken mensen te hulp....

Maar in Childs derde boek, Tripwire (Bantam Press, import Van Ditmar; FL. 39,95), duikt zijn grote jeugdliefde op. Tot overmaat van ramp erft hij van haar vader een landhuis. Reacher, die anonimiteit een groot goed vindt en van rondzwerven een bestaan heeft gemaakt, komt akelig dicht bij een burgerbestaan. Uit het slothoofdstuk van Tripwire valt tenminste weinig anders te concluderen dan dat het afgelopen is met zijn avonturen. Hij trekt zich met Jodie Garber terug op het platteland en misschien leven ze nog lang en gelukkig. Tenzij Child toch heimwee naar hem krijgt.

In Tripwire trekt hij nog eens alle registers open. Child is een meeslepende verteller, wiens eersteling, Killing Floor, indruk maakte; sindsdien heeft hij die kwaliteit vastgehouden. Zijn boeken staan bol van de actie, hij schuwt het geweld niet, maar kiest vaak liever voor de suggestie dan voor een beschrijving.

Reachers tegenstander is dit keer de uiterst gewelddadige Hook Hobie, zwaar verminkt tijdens de oorlog in Vietnam, niet alleen uiterlijk, maar ook psychisch. In die oorlog ligt het geheim van Tripwire, dat Reacher via zijn commandant van eertijds, de door hem geadoreerde Leon Garber, krijgt aangereikt. Over het graf heen, want Garber is net aan een hartaanval bezweken wanneer Hobie zijn vernietigende werk aanvangt.

Geen nood, dochter Jodie is uit hetzelfde hout gesneden en prompt ontdekt Reacher op wie hij al jaren diep in zijn binnenste verliefd is. Het is het begin van het einde van de lone wolf, daar heeft het althans alle schijn van nadat Tripwire de lezer weer naar de keel heeft gegrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden