Zware zonnestorm op weg naar aarde, wat kan er gebeuren?

Vandaag staat de aarde de zwaarste zonnestorm sinds vijf jaar te wachten. Deze storm is veroorzaakt door twee krachtige uitbarstingen op de zon, afgelopen maandag. De wolk van geladen deeltjes bereikt met een snelheid van 6,4 miljoen kilometer per uur de aarde. Maar wat gebeurt er eigenlijk als deze zonnestorm de aarde bereikt?

null Beeld NASA
Beeld NASA

Experts hebben gewaarschuwd voor de vrijgekomen straling, deze kunnen luchtverkeer, stroomnetwerken en gps-navigatie verstoren. Verwacht wordt dat de storm tot en met morgen aanhoudt. Op de polen zal het effect van de zonnestorm het sterkst zijn. Daar is het magnetische veld van de planeet het minst beschermd.

'De sterke straling kan ook de satellieten beïnvloeden', legt Paul Cally, hoogleraar aan de Monash Universiteit in Australië, uit aan de BBC. 'Astronauten kunnen beter niet ruimtewandelingen gaan houden op dat moment. Daarnaast kunnen de computersystemen in de satellieten last hebben van storingen.' De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldt dat de bemanningsleden van het ISS, onder wie de Nederlandse André Kuipers, geen gevaar lopen.

Luchtvaart
Ook de luchtvaart kan last krijgen van de zonnestorm. 'Werknemers in hoog vliegende vliegtuigen kunnen te maken krijgen met een extra hoge dosis straling.'

'Maar de invloed van de zonnestorm zal deze keer niet heel ernstig zijn', meldt Cally, 'de aarde heeft in het verleden met veel sterkere zonnestormen te maken gehad.' Volgens NASA moeten we ons opmaken voor een veel zwaardere zonnestorm in 2013, die onder meer stroomnetwerken langdurig plat zou kunnen leggen.

Geen problemen
De zonnestorm heeft vooralsnog niet tot grote problemen geleid. Het Noorderlicht of poollicht zal vrijwel zeker niet boven Nederland zien zijn, liet de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie vandaag weten.

Het zogeheten schokfront dat de grootste klap moest veroorzaken, was niet erg heftig. Wel was deze zonnestorm feller dan die van januari.

Activiteit
De zon laat de laatste tijd regelmatig van zich horen. Eind januari produceerde ze ook al een enorme storm. Toen werden uit voorzorg verschillende vliegtuigen omgeleid. Mogelijk worden deze keer de vliegroutes opnieuw aangepast, om zo de polen te ontlasten.

De zon kent een cyclus van ongeveer elf jaar. Daarin komen actieve en minder actieve perioden voor. De zon bevindt zich nu in een wat actievere periode, dan is het normaal dat hij met grote regelmaat zonnevlekken en zonnestormen veroorzaakt.

Noorderlicht
Bij heldere hemel bestaat er vannacht een kans dat het noorderlicht (ook wel poollicht of aurora borealis genoemd) te zien is in lager gelegen regio's dan de poolgebieden, waar het licht normaal gesproken alleen te zien is.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden