nieuws

Zuid-Korea stuurt sonde richting maan, startschot van een krankzinnig maanjaar

De Zuid-Koreaanse Korea Pathfinder Lunar Orbiter is vrijdagochtend vroeg met een raket van het bedrijf SpaceX succesvol richting maan vertrokken. De sonde met de bijnaam Danuri doet over zijn tocht naar onze kosmische metgezel ruim een maand.

George van Hal
De Korea Pathfinder Lunar Orbiter vertrekt vanuit Florida met een raket van bedrijf SpaceX richting maan. Beeld AP
De Korea Pathfinder Lunar Orbiter vertrekt vanuit Florida met een raket van bedrijf SpaceX richting maan.Beeld AP

Begin juli werd Danuri (‘Geniet van de maan’) naar de lanceerbasis in Florida gevlogen. Lange rijen mensen uit het thuisland zwaaiden haar uit. ‘Iedereen hier is erg blij en opgewonden’, zei planetair geoloog Kyeong-ja Kim, betrokken bij de missie, tegen vakblad Nature.

De onbemande Danuri heeft vijf wetenschappelijke instrumenten aan boord die vanuit een baan rond de maan nieuwe gegevens over het hemellichaam moeten verzamelen. Zo beschikt de sonde over een camera die de grootte en dichtheid van het stof en steen op het oppervlak kan ‘zien’, en over een camera die foto’s kan maken van gebieden waarop geen direct zonlicht schijnt.

Krankzinnig maanjaar

Het was de tweede keer dit jaar dat een missie richting maan vertrok. Eerder vloog een Amerikaanse sonde met de naam Capstone al naar onze kosmische metgezel. Die moet de baan testen van een gepland toekomstig ruimtestation bij de maan.

De lanceringen vormen de openingssalvo’s van wat een ronduit krankzinnig maanjaar belooft te worden. Zo gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa dit jaar naar verwachting haar eerste Artemis-missie lanceren, een onbemande testmissie voor de toekomstige terugkeer van mensen op het maanoppervlak (de laatste keer was 1972). Daarnaast staan er komend jaar zo’n tien missies op het programma, van verschillende bedrijven en van landen als Rusland, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en (begin 2023) India.

Het doel daarvan is lang niet altijd puur wetenschappelijk. Een succesvolle maanmissie is bovenal een kwestie van technologisch spierballenvertoon, een prestatie die prestige oplevert. Zo is Danuri voor Zuid-Korea niet alleen een manier om wetenschappelijke meetgegevens te verzamelen, maar nadrukkelijk ook een eerste stap op weg naar een grotere invloed in de ruimte.

Mislukte pogingen

Tussen alle nieuwe maanmissies zitten ook plannen voor onbemande landingen op het oppervlak, een prestatie die nog veel complexer is dan een sonde in een baan om de maan afleveren. Ook Zuid-Korea bereidt zich met Danuri alvast voor op een toekomstige landing.

Tot nog toe ondernamen slechts drie landen succesvol zo’n maanlanding: de VS, de Sovjet-Unie en China. Alle andere pogingen mislukten, ook recent nog. Zo sneuvelden in 2019 onbemande maanlanders van onder meer Israël en India. Dat laatste land bereidt met maanmissie Chandrayaan-3 nu een nieuwe poging voor, al stelde het de lancering onlangs wel uit, van augustus 2022 naar begin 2023.

Ondertussen broedt Japan met zijn Smart Lander for Investigating the Moon, gepland voor lancering later dit jaar, op de overtreffende trap. Het land wil zijn voertuig tot op de centimeter nauwkeurig afleveren op het maanoppervlak. Als dat lukt, wordt het de nauwkeurigste maanlanding uit de geschiedenis van de mensheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden