Zuid-Korea begint met nieuwe MERS-behandeling

Twee ziekenhuizen in Zuid-Korea beginnen met een experimentele behandeling voor het MERS-virus. Mensen die besmet zijn met het virus worden geïnjecteerd met bloedplasma van patiënten die herstellende zijn. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid dinsdag gezegd.

Redactie
Een theater in Seoul wordt 'uitgerookt'. Beeld afp
Een theater in Seoul wordt 'uitgerookt'.Beeld afp

MERS is nog niet op grote schaal op deze manier behandeld en de methode zit nog in de testfase. Maar volgens het ministerie heeft een klein aantal testbehandelingen wel al voldoende resultaten opgeleverd. Tot nu toe hebben twee patiënten toestemming geven om op deze manier te worden behandeld. Daarnaast krijgen ze ook nog de normale medicijnen die elke MERS-patiënt krijgt toegediend.

In bloedplasma zitten onder meer veel soorten eiwitten, die worden gebruikt in medicijnen voor verschillende ziekten. Bloedplasma werd eerder gebruikt om patiënten met de besmettelijke longaandoening SARS te behandelen. Dat zorgde er toen voor dat het sterftecijfer met 23 procent afnam, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie.

In Seoul dragen mensen uit voorzorg maskers om besmetting met het MERS-virus te voorkomen. Beeld getty
In Seoul dragen mensen uit voorzorg maskers om besmetting met het MERS-virus te voorkomen.Beeld getty

Duitser overleden aan MERS

Een 65-jarige man uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is in een ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het besmettelijke MERS-virus. Hij overleed begin juni nadat zijn organen het hadden begeven. De man had het virus in februari opgelopen tijdens een vakantie in Abu Dhabi en werd daarna ziek. Ondanks dat hij de ziekte overwon en hij sinds mei niet meer in isolatie zat, lukte het hem niet er weer volledig bovenop te komen.

154 besmettingen

Het MERS-virus grijpt sinds vorige maand snel om zich heen in het Aziatische land. Zeker negentien mensen zijn tot nu toe overleden en het aantal besmettingen is toegenomen tot 154. Meer dan 5.500 mensen zitten in quarantaine om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook zijn sinds deze week 440 scholen in Zuid-Korea dicht.

Het longvirus werd drie jaar geleden voor het eerst aangetroffen bij mensen, maar er is nog geen medicijn dat beschermt tegen de ziekte. Ook is er nog maar weinig onderzoek gedaan om een vaccin te ontwikkelen.

In Seoul dragen mensen uit voorzorg maskers om besmetting met het MERS-virus te voorkomen. Beeld getty
In Seoul dragen mensen uit voorzorg maskers om besmetting met het MERS-virus te voorkomen.Beeld getty

Wat is MERS?

Het is niet helemaal duidelijk waar MERS vandaan komt. 'Daar wordt veel onderzoek naar gedaan', zegt Harald Wychgel van het RIVM. 'Het virus is aangetroffen bij dromedarissen in het Midden-Oosten, dus het vermoeden is dat zij het virus kunnen overgedragen op mensen. Daar komt ook de naam vandaan: Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats en meestal binnen het ziekenhuis, door verpleegintensief contact.'

Het MERS-virus is verwant aan SARS, dat in 2003 in Azië opdook. Beiden zijn zogenaamde coronavirussen die de luchtwegen infecteren, maar anders dan SARS is MERS schadelijker voor de niercellen. Klachten variëren van hoesten, koorts, kortademigheid en diarree. 'De meeste mensen die besmet zijn met MERS lijden aan een longontsteking', zegt Wychgel. 'Er zijn aanwijzingen dat lang niet iedereen die besmet is ook klachten krijgt. De klachten kunnen zo mild zijn dat de ziekte ongemerkt verloopt, maar het virus kan ook ontaarden in zeer ernstige luchtwegklachten.'

De meeste besmettingen zijn tot nu toe in Saoedi-Arabië vastgesteld, maar sinds de eerste uitbraak in 2012 heeft het virus zich ook buiten het land verspreid. Vooral de jaarlijkse pelgrimstocht in Mekka, waar miljoenen moslims op afkomen, vormt een risico. Met name mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor het virus. Hoewel er geen aangepast reisadvies voor het Midden-Oosten geldt, adviseert het RIVM mensen met een zwakke gezondheid of een chronische ziekte zoals diabetes met de huisarts te overleggen of een reis naar Mekka op dit moment verstandig is. Saoedi-Arabië raadt kinderen jonger dan 12 jaar, ouderen boven de 65 en zwangeren de reis uit te stellen.

Nederland telt tot nu toe twee MERS-besmettingen. Die werden vastgesteld nadat twee reizigers in mei 2014 besmet terugkeerden uit Saoedi-Arabië. Beiden zijn na behandeling genezen. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen gemeld. 'Nederland heeft een goed meldingssysteem', zegt Wychgel. 'Specialisten die vermoeden dat een patiënt het MERS-virus heeft, zijn verplicht daarvan melding te maken. Zo iemand komt dan via de GGD bij ons terecht.' De kans dat het virus overwaait naar Nederland is volgens hem erg klein.

De RIVM roept reizigers die naar Zuid-Korea zijn geweest wel op om oplettend te zijn. Bij klachten binnen twee weken na de reis dient onmiddellijk contact opgenomen te worden met de huisarts. Het is daarbij belangrijk dat de patiënt doorgeeft in welk gebied hij is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden