Zorg voor nepbaby werkt niet preventief - integendeel

De zorg voor een levensechte babypop zou tienermeisjes ervan weerhouden jong moeder te worden. Nu blijkt dat het tegenovergestelde gebeurt: ze worden juist vaker zwanger.

Ianthe Sahadat
Een Amerikaanse meisje met een surrogaatbaby. Ze doet mee aan het programma `Baby Think It Over'. Beeld Hollandse Hoogte
Een Amerikaanse meisje met een surrogaatbaby. Ze doet mee aan het programma `Baby Think It Over'.Beeld Hollandse Hoogte

Oefenen met een levensechte babypop die huilt, eet en verschoond moeten worden, zou tienermeisjes moeten afschrikken om zwanger te worden. Uit een Australische studie die vorige week in vakblad The Lancet verscheen, blijkt dat deze preventiemethode niet werkt. Sterker nog: meisjes die met poppen oefenden werden vaker zwanger dan meisjes die geen lessen kregen met nepbaby's.

De onderzoekers wilden weten of de in Australië, de VS en veel andere landen gebruikte methode om tienerzwangerschappen te voorkomen wel effectief is. Hun studie, waarbij leerlingen van zestig scholen (zo'n 1.300 meisjes tussen de 13 en 15 jaar) gedurende drie jaar werden gevolgd, is de eerste internationale studie naar simulaties met babypoppen.

De onderzoekers van de universiteit van Adelaide concluderen dat de methode niet effectief is. De meisjes die niet meededen aan een training bleken minder vaak zwanger te zijn geworden en minder vaak een abortus te hebben gepleegd dan de meisjes die met een surrogaatbaby hadden geoefend. Dat betekent overigens niet dat de methode zwangerschappen juist in de hand werkt, schrijven de onderzoekers.

Lang leve de liefde

In Nederland krijgen tienermeisjes en -jongens geen voorlichting aan de hand van babypoppen. In het verleden is er kort mee geëxperimenteerd, maar het leidde niet tot het gewenste effect, zegt Ineke van der Vlugt van kenniscentrum voor seksuele educatie Rutgers.

Het aantal tienermoeders in Nederland behoort tot het laagste in de wereld. Het is de laatste jaren alleen maar verder gedaald. Volgens Van der Vlugt zijn er meerdere factoren die hieraan bijdragen zoals de 'open en pragmatische houding' in de Nederlandse voorlichtingsprogramma's, goed onderbouwde en effectieve lesmethodes zoals de veelgebruikte methode Lang Leve de Liefde, maar ook de laagdrempelige toegang tot anticonceptie.

'In de Verenigde Staten of Groot-Brittannië zie je dat seksuele voorlichting soms gericht is op geheelonthouding. Dat sluit totaal niet aan bij de leefwereld van tieners, die experimenteren met relaties en seksualiteit. Onze lesprogramma's zijn juist gericht op de bespreekbaarheid van seksualiteit en dat seks niet alleen veilig maar ook gewenst, fijn en leuk hoort te zijn.'

De programma's van Rutgers richten zich op de werking van het lichaam, kennis over anticonceptie en de risico's van onveilige seks en het creëren van een positieve houding tegenover anticonceptie, effectief gebruik ervan en voorbereiding op de eerste keer, weerbaarheid en je grenzen durven aan te geven. 'We bespreken de voor- en nadelen van jong ouderschap en laten jongeren zelf nadenken over de ideale leeftijd en omstandigheden om voor een kind te zorgen.' Van der Vlugt: 'Al die zaken dragen bij aan minder tienerzwangerschappen.'

Meer lezen?

Lees hier het artikel van het Australische vakblad The Lancet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden