Zonnestraling laat asteroide sneller draaien

Opwarming door de zon kan de draaibeweging van asteroiden versnellen, zo blijkt uit metingen aan hemellichaam 1862 Apollo...

Van onze verslaggever

In gelijktijdige publicaties in Science en Nature tonen Finse, Tsjechische, Amerikaanse en Oekraïense astronomen aan dat de ruimtekei in veertig jaar tijd meetbaar sneller is gaan draaien. Tijdens een rondgang rond de zon, is er in die tijd één hele omwenteling bijgekomen.

Dat blijkt uit helderheidsmetingen van het op zich onooglijke lichaam. De lichtsterkte varieert periodiek omdat 1862 Apollo niet rond is, maar afgeplat. Daardoor reflecteert er het ene moment meer zonlicht dan het volgende.

1862 Apollo werd in 1932 ontdekt door de Duitse astronoom Carl Reinmuth en meet circa 1400 meter. Het was de eerste asteroïde waarvan vaststaat dat hij binnen de baan van de aarde om de zon kan komen.

De helderheidswisselingen in de waarnemingen laten een geleidelijk versnelde draaiing zien, die de auteurs toeschrijven aan het zogeheten YORP-effect. Dat effect ontstaat doordat de uitstraling van infrarood licht van het afgeplatte hemellichaam niet constant is. Het verlichte vlakke deel straalt meer energie uit als het naar het donker draait, dan het smalle deel. Daardoor krijgt de roterende asteroide steeds een klein duwtje erbij.

Volgens de artikelen in beide bladen is het voor het eerst dat YORP zo eenduidig wordt aangetoond. Het effect moet volgens de auteurs een rol spelen in de levensloop van asteroiden en mogelijk het ontstaan van het zonnestelsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden