Zon uit Midden-Oosten en Afrika voor energie Europa

Zonne-energie opgewekt in de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet Europa in de toekomst ruimschoots kunnen voorzien van schone energie....

Het idee lijkt zo simpel. Spiegels in de woestijn weerkaatsen en concentreren het zonlicht en creëren daarmee warmte die wordt omgezet in stoom. Daarmee worden turbines en elektrische generatoren in beweging gezet. De schone energie die dat oplevert kan via een hoogvoltagenet naar Europa.

Als 0,3 procent van de woestijnen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt volgezet met dergelijke zonnewarmtecentrales, kan dat al genoeg energie voor Europa opleveren.

De Jordaanse prins Hassan bin Talal is een van de ‘gezichten’ van het project, waar ook de Club van Rome, het Duitse ministerie van Milieu en het Duitse ruimtevaartcentrum aan meedoen. De Club van Rome vraagt een budget van 10 miljard euro voor de uitwerking van de ideeën.

Zonnewarmtecentrales zijn niet nieuw. Sinds 1985 is er al een in gebruik in Californië en ook Spanje bouwt er een.

De voordelen zijn evident: vrijwel geen uitstoot van schadelijke broeikasgassen en Europa wordt minder afhankelijk van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde dolenthousiast op het plan. ‘Fascinerend. De Arabieren gaan duurzaam’, concludeerde ze. ‘Het project is effectiever dan windmolens en kan tegelijk het zeewater ontzouten. Het biedt dus energie en drinkwater tegelijk voor veel mensen. En het voorkomt veel CO2-uitstoot, wat goed is tegen de klimaatverandering.’

Corbey vindt dat de Europese Unie zeker moet meebetalen aan het project, dat 10 miljard euro kost. ‘Afgezet tegen de stijgende olieprijs is dat bedrag niet veel. En de crisis die op ons afkomt is zeer groot: over vijftien jaar voelen we aan den lijve dat de olie opraakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden