ZOMER (6)

Een olifant eet per dag: twee balen hooi, een kist appels, acht broden, vier kilo krachtvoerbrokken, vier kilo haver, tien kilo wortels en twee witte kolen....

Tenminste, in safaripark Beekse Bergen. Je kunt er met je eigen auto doorheen rijden, maar ook met de bus. Als je de bus neemt, krijg je uitleg van een gids.

Het heeft vannacht hard geregend. Tussen grote plassen rijden we onder leiding van Ruben de Afrikaanse savanne in.

'Zebra's', zegt hij, 'hebben de streepjescode uitgevonden.' Er zijn hier twee soorten: de Grevy's zebra en de Grant's zebra. We zien inderdaad duidelijk het verschil in patroon. 'Maar het is vooral bedoeld voor de zebra's zelf, dan weten ze waar ze bij horen', zegt Ruben.

Door bedruppelde en beslagen ruiten zien we ook struisvogels en springbokken, en bij een drinkplaats een groepje blauwe gnoes.

Als je even vergeet dat je in Hilvarenbeek bent, voel je je echt op safari in Kenya.

We gaan verder over een wildrooster naar de vleeseters. Bij de wilde honden komen we in de file.

Neushoorns dreigen uit te sterven, want er wordt veel op gejaagd. Sommige mannen denken dat je van gemalen neushoornhoorn weer potent wordt. 'Neushoorns eten hun eigen poep op', zegt Ruben, 'want dat is gewoon hooi.' Hij heeft zo'n poep en die mogen we vasthouden. Weegt niks.

We gaan nu over een brug naar het Europese bos met moeflons, wisenten en edelherten. Er zijn ook jacobsschapen, die zo oud zijn dat ze al in het Oude Testament werden beschreven.

Na de przewalskipaarden van de Aziatische steppe worden we afgezet bij restaurant Oase. De bus maakt niet gewoon een rondje door het park. Je bent hier op de helft. Straks vertrekt er een andere bus voor de tweede helft. Met hotdogs, limonade, broodjes en ijs helpen ze je hier om dit halfuur te overbruggen.

Een giraffe eet per dag: zes kilo speciale krachtvoerbrokken, bestrooid met vitaminepoeder, vijftien kilo hooi, vijf uien, of wortels en appels.

Onze nieuwe gids, Inge, wijst op twee kraanvogels. Het vrouwtje heet Saartje en het mannetje Swiebertje. Er zijn sikaherten. Die zijn geleased van de Vietnamese regering. Ze zijn bijna uitgestorven. Van het leasegeld wordt nu in Vietnam een reservaat gebouwd waar ze straks naar terug kunnen.

De Pater David's herten hebben heel grote hoeven zodat ze niet in het moeras zakken en de kamelen hebben vet in hun bult voor reserve. Aan alles is gedacht, lijkt het wel. Giraffe Dirk is zes meter hoog en hij heeft zeven vrouwtjes. Bij de giraffes loopt nog een eenzame oude gnoe die verstoten is door de kudde: Gullit. Een ringstaartmaki eet per dag: 30 gram apenbrok, een halve sinaasappel, een halve banaan, een paar blaadjes sla, een half sneetje brood, een worteltje en tweemaal per week een half gekookt ei.

Leeuwen eten alleen vlees. We zijn door een sluis gegaan met de bus. De leeuwen zien er slaperig uit, maar dat is schijn. Er is hier altijd een parkwachter in een jeep aanwezig 'om rampen te voorkomen'. 'Want het gebeurt ieder jaar weer', zegt Inge 'Dat mannen even uitstappen om hun jasje achter in de auto te leggen omdat het zo warm is.'

Ik geloof dat niet. Ze doen het omdat het gevaarlijk is. Eén keer in hun leven willen ze iets gevaarlijks doen. Dertig jaar werken ze al op kantoor en 's avonds om kwart over vijf gaan ze naar een vierkamerflat waar steeds dezelfde vrouw op een Ikea-bank zit. Ze willen net als Tarzan de aanstormende leeuw te lijf.

Over een leeuw heb ik toen ik 9 was een opstel geschreven. Het staat in een grauwgroen schoolschrift en heet: De olifant. Het speelt zich af in het Yellowstone-park, waar ik met mijn vriendje Jan in een auto doorheen rij. Een olifant verwoest de auto en wij slaan op de vlucht.

Het opstel eindigt als volgt: 'Wij vluchtten alle kanten op. Jan klom in een boom en ik werd door een leeuw gegrepen. Het beest pakte mij woest beet en liep weg. Hij smeet mij in zijn hol, waar vijf hongerige jongen lagen. Ik dacht: nu is het met mij gedaan en dat was ook zo. Het ruwe dier verslond mij en gaf me als biefstuk aan de jongen die me gretig opschrokten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden