ColumnIonica Smeets

Zo reken je snel uit wat 8 procent van 25 is

Vandaag brengen we in deze column een ode aan percentages. Ze zijn de onovertroffen meesters als het gaat om het weergeven van verhoudingen en we kijken naar hoe ongelooflijk fascinerend het is als je ze probeert op te tellen en we geven aan het eind van deze column een handige tip voor hoe je snel uitrekent wat 8 procent van 25 is. Dus blijf lezen!

Nu eerst iets uit de actualiteit. Jeroen van Bergeijk schreef vorige week over zijn ervaringen undercover bij de klantenservice van Wehkamp. Daarin speelde natuurlijk 14 procent een grote rol – de woekerrente die klanten moeten betalen als ze kiezen voor gespreid betalen. Maar het artikel ging ook over het percentage medewerkers dat gillend wegrent bij callcenter Teleperformance: ‘Gevraagd naar het forse verloop onder de medewerkers meldt Teleperformance dat het percentage landelijk op 7 procent per maand ligt, oftewel 84 procent per jaar.’

Zó werken percentages natuurlijk niet. Als er elke maand 7 procent van de medewerkers vertrekt, dan is niet per se na een jaar 84 procent van de medewerkers vertrokken. Als je begint met honderd medewerkers en er vertrekken er elke maand 7 procent, dan heb je na een maand nog 93 medewerkers. De volgende maand vertrekt daarvan weer 7 procent en houd je er afgerond 86 over. Een maand later zijn het er nog 80 en aan het einde van het jaar heb je slechts 42 medewerkers over, oftewel een totaal verloop van 58 procent.

Misschien bedoelde Teleperformance dat er elke maand 7 procent van de beginploeg vertrok, dan heb je inderdaad een verloop van 84 procent in een jaar en zit je uiteindelijk met nog slechts zestien medewerkers in je callcenter klanten leningen tegen woekerrente aan te smeren.

Waarschijnlijker is dat er doorlopend nieuwe mensen worden aangenomen. Dat maakt het best lastig om de jaarlijkse doorstroom te berekenen. Gelukkig ontmoet Jeroen van Bergeijk ook een Teleperfomance-medewerker met een heldere verklaring: ‘Waar het volgens hem op neerkomt, is dat er twee soorten werknemers zijn: een kleine minderheid die haar draai vindt en blijft hangen, en de overgrote meerderheid die binnen een jaar weer vertrekt. ‘Voor die laatste groep is de doorstroom 100 procent.’’ Kijk, dat is van een onweerlegbare cruijffiaanse logica: bij degenen die binnen een jaar weggaan is de doorstroom 100 procent.

Laten we tussendoor even kijken wat mensen op de sociale media zeggen over percentages. @hiddemhigh grapt: ‘Onze vuilnisbak is 50 procent van de tijd 80 procent vol.’ Waarop @LizScurious antwoordt: ‘Net als die tube tandpasta die 60 procent van de tijd 5 procent vol is.’ Ha, die fantastische percentages toch!

We zijn al bijna aan het einde van deze column, maar niet voordat we die tip geven voor hoe je 8 procent van 25 uitrekent. Dat is namelijk kinderlijk eenvoudig. Je kunt gebruiken dat 8 procent van 25 hetzelfde is als 25 procent van 8 en dat is natuurlijk 2. Dit kun je altijd doen; x procent van y is hetzelfde als y procent van x (de vraag is wel hoeveel plezier je hebt van deze truc als je 7 procent van 37 wilt berekenen).

Dat was het voor deze keer, geniet van alle prachtige percentages die je de komende dagen ziet en tot volgende week!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden