Zo pak je het verstopte wifi-netwerk aan

 

Bard van de Weijer
null Beeld getty
Beeld getty

Als u weer eens last heeft van een gammele internetverbinding, is het misschien goed niet meteen de provider de schuld te geven. Dikke kans namelijk dat u het zelf bent die haperende Netflixfilms en stotterende Spotifysongs veroorzaakt - samen met uw buren.

Het probleem is wifi, bevestigt nieuw onderzoek. Er zijn domweg te veel apparaten die draadloos online willen, waardoor het gedeelte van de ether dat is gereserveerd voor wifi verstopt begint te raken. Veel huishoudens van meer dan twee personen tellen zomaar tien apparaten die via wifi communiceren. En het wordt erger: door de opkomst van het internet communiceren steeds meer apparaten draadloos.

Dat er een probleem is met wifi was bekend. Maar hoe groot het precies is, wist eigenlijk niemand. Het gebruik van deze radiotechnologie is belangrijk voor onze samenleving, aldus het Agentschap Telecom, dat verantwoordelijk is voor de gang van zaken in de ether. Daarom liet het op 180 plaatsen in het land - van stadscentra tot winkelcentra en bedrijvenparken - onderzoeken hoe traag de draadloze bits door het oneindig laagland gaan.

Op dezelfde band

Héél traag, luidt de conclusie van het 76 pagina's tellende rapport dat vandaag verschijnt. In woonwijken en stadscentra heeft de congestie in minstens een kwart van de gevallen 'serieuze vormen aangenomen'. De helft van de gebruikers hier kampt met vaak haperende datastromen.

Het probleem is niet eens zozeer dat er zo veel apparaten zijn die tegenwoordig draadloos contact zoeken, het is vooral dat iedereen op dezelfde band zit. Het gaat om de 2,4 gigahertzband, het deel van het radiospectrum dat is vrijgesteld van vergunningen en waarin iedereen mag 'zenden'. Dat betekent in de praktijk dat de wifirouter van de buren geregeld uw signaal wegdrukt. Ook andere apparaten zitten op 2,4 gigahertz, zoals magnetrons, waardoor met name rond etenstijd de kwaliteit van de verbindingen nog verder verslechtert.

De oplossing is eenvoudig, stelt het agentschap, dat valt onder het ministerie van Economische Zaken: stap over op een router die een tweede vrije band gebruikt, 5 gigahertz. Moderne routers en apparatuur kunnen hiermee overweg, alleen wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt.

Wat kunt u nu al doen voor sneller wifi?

- Zet de wifirouter op de plaats waar u hem gebruikt: verhuis hem van de meterkast naar bijvoorbeeld de woonkamer.

- Net als een radiostation heeft een wifirouter kanalen. Uit het onderzoek van het Agentschap Telecom blijkt dat kanaal 1, 6 en 11 het meest worden gebruikt en 13 bijna nooit. Overschakelen naar 13 kan daardoor helpen. Zie de routerhandleiding. Het handige programmaatje inSSIDer laat zien op welke kanalen uw router uitzendt en op welke kanalen de buren zitten.

- Sluit zomers ramen en deuren. Die weren de radiosignalen van de buren. Zet de router niet op de grond, maar bij voorkeur op een hoogte van ongeveer een meter.

Bingeviewen

Terwijl de voordelen groot zijn, schrijft het agentschap: de capaciteit is groter, waardoor er meer apparaten tegelijk op kunnen zonder elkaar te storen. Bovendien kunnen dankzij de hogere frequentie meer data worden verstuurd, waardoor de downloadsnelheid in theorie toeneemt. Om dezelfde reden kan het wifisignaal op 5 GHz minder makkelijk 'de hoek om', waardoor anderen minder hinder ondervinden als de buren bingeviewend House of Cards tot zich nemen.

Dit voordeel is meteen het nadeel van de braakliggende frequentie: de router in de meterkast reikt minder ver. Er moeten eerder versterkers worden geplaatst om ook de uithoeken van het huis te bereiken. En lang niet alle mobiele apparaten kunnen 5 gigahertzsignalen ontvangen of verzenden.

Wie overstapt, doet er daarom goed aan een router te kopen die gelijktijdig op beide frequenties kan werken, om te voorkomen dat u na de upgrade tot de ontdekking komt dat er helemaal geen internet meer is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden