Zo creeër je meer speelruimte op je iPhone of iPad

Valt de hoeveelheid geheugen op je iPhone of iPad tegen? Gelukkig kun je zelf heel wat doen om opslagcapaciteit vrij te maken.

Bard van de Weijer
null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Arm Apple. Enkele gebruikers eisen 4 miljoen euro van het concern omdat de hoeveelheid vermeld geheugen in iPhones en iPads veel minder is dan beloofd. Boosdoener is met name iOS 8, de jongste versie van de besturingssoftware. Twee inwoners van Miami zagen een kwart van de vrije speelruimte van hun 16 gigabyte apparaat opgeslokt worden door het besturingssysteem.

Onzeker

Nu is Apple niet de enige die vaak minder nuttig geheugen levert dan beloofd, maar de klagers verwijten het concern dat Apple het hun belet het geheugen uit te breiden van het apparaat dat nog maar een jaar geleden is aangeschaft. En voor extra opslagruimte in de cloud zijn de klanten aangewezen op iCloud van Apple.

Of de ontevreden klanten kans van slagen hebben, is onzeker. Zo berekende de website AppleInsider dat voorganger iOS 7 op sommige iPhones juist meer geheugen in beslag neemt. En liet de site verder zien dat het concurrerende besturingssysteem Android soms nog veel meer geheugen opsnoept. Neemt niet weg dat de wat duurdere telefoons die draaien op Android vaak ruimte hebben voor een los geheugenkaartje, waardoor de opslagcapaciteit flink groeit. iPhones hebben deze vluchtroute niet.

Gelukkig kun je als gebruiker aardig wat doen om geheugen vrij te maken. Want er zijn nogal wat apps die ongemerkt veel vrije bytes opsouperen. Enkele - sommige voor de hand liggende - tips om meer bewegingsruimte te creëren.

Stiekeme snoeperds

Veel apps nemen niet eens zo veel ruimte in, maar bewaren op de achtergrond bergen data. Zoals mailprogramma's. Wie gebruikmaakt van pop-mail, een wat verouderd postafhandelingssysteem, zal zien dat in sommige gevallen alle verwijderde en verzonden berichten op de telefoon blijven staan, inclusief aangehechte documenten, foto's en video's. Kijk wat er rondzwerft in verstuurde post en de map verwijderde items.

Open de mail-app. Ga naar Postbussen. Dan naar Accounts en kies de postbus die wel wat leger mag. Kijk vervolgens wat er in Concepten, Verstuurd en Prullenbak aan verrassingen rondzwerven.

Ook chatdienst Whatsapp is berucht. Tekstberichten nemen nauwelijks geheugen in en hoeven daarom niet te worden gewist. Ontvangen en verstuurde foto's en video's tikken wel behoorlijk aan.

Open een van de conversaties en scroll tot je een foto of video tegenkomt. Klik erop en kies 'Alle media'. Dan verschijnen alle video's en foto's onder elkaar. Met Selecteer kunnen de items worden gekozen die weg mogen. Herhaal dit voor andere gesprekken. Ruimt aardig op.

Whatsapp maakt automatisch een kopie van elk ontvangen beeld in de algemene fotomap. Veel beelden staan dus twee keer in het geheugen. Schakel deze optie uit en houd handmatig bij welke Whatsappfoto's u wilt bewaren. Ook fotofilterapps als Hipstamatic bewaren vaak op twee plaatsen afbeeldingen: in de app zelf en in de algemene fotomap.

Muziekdienst Spotify ontpopt zich tot geheugengrazer als er veel songs worden klaargezet voor offline luisteren. Offline luisteren is mooi, omdat de optie het mogelijk maakt onderweg te luisteren zonder data te hoeven versturen via de kostbare bundel (thuis via wifi streamen kost niks, onderweg gaat elke byte af van het tegoed).

Offlinesongs worden naar de telefoon overgeheveld (hoe hoger de kwaliteit, des te groter de bestanden. Voor onderweg hoeft de kwaliteit niet per se 'extreem' te zijn) en kunnen daar tot geheugenobstipatie leiden. Een mogelijkheid voor kleinbehuisden is om alleen de afspeellijst favorieten geschikt te maken voor offline luisteren. Kies dertig tot vijftig favoriete nummers en download de overige afspeellijsten niet.

Ga in Spotify naar Jouw Muziek, kies Favorieten, zet 'Offline beschikbaar' aan met het schuifje. Zet deze optie in de andere afspeellijsten uit.

Geheugenspieker

Een manier om snel inzicht te krijgen in het geheugengebruik door apps is door te kijken bij Instellingen, Algemeen, Gebruik. Daar zie je hoe veel geheugen elke toepassing vergt en wordt ook de resterende vrije ruimte getoond. Onder de 500MB vrij begint de toestand penibel te worden: de telefoon wordt traag en applicaties crashen geregeld. De open deur van de dag: verwijder apps die zelden worden gebruikt.

Geheugenvreters

Foto's en vooral video's nemen veel plaats in. Verplaats oudere beelden naar de harde schijf van de laptop of pc (daar niet vergeten te back-uppen) of stal ze in een onlinedienst als Dropbox of iCloud Photo Library. De beelden blijven toegankelijk als er een internetverbinding is, en ze nemen geen ruimte meer in op de telefoon.

Een tip die vaak gegeven wordt, is om alleen zogenoemde hdr-foto's te bewaren. Dit zijn foto's waarbij meerdere belichtingen worden gemaakt (een onder belicht, een normaal en een overbelicht), waarna de drie beelden worden gecombineerd, zodat een foto met een goede belichting ontstaat. In theorie werkt dit prachtig, maar in de praktijk ogen hdr-foto's vaak onnatuurlijk verzadigd. Bovendien is soms sprake van extra bewegingsonscherpte als het object in de foto niet helemaal stilstaat. Doordat er drie opnamen worden gemaakt, zijn er meerdere belichtingsmomenten, waardoor eerder onscherpte ontstaat. iOS bewaart altijd twee versies: de gewone en de hdr. Er is een optie om de gewone beelden niet te bewaren, maar het is beter zelf te selecteren welk beeld het best is en welke weg kan.

Wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden, wil het spreekwoord. En een 8 gigabyte iPhone zal nooit een 64 gieg worden. Maar een flinke opruimactie maakt hem wel weer bruikbaar. Tot de volgende update van iOS gereedstaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden