Zilveren Kruis haalt Britse concurrent van apothekers binnen

Zilveren Kruis heeft als eerste Nederlandse zorgverzekeraar een contract afgesloten met de Britse apotheker Boots, die sinds 19 juni is gevestigd in het centrum van Rotterdam....

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Health & Beauty (apotheek, drogist en parfumerie onder één dak) vanaf vandaag voet aan de grond op de Nederlandse markt.

De Rotterdamse apothekers staan nogal gereserveerd tegenover hun Britse concurrent, vooral omdat Boots weigert nachtdiensten te draaien. Onder druk van de apothekers krijgt Boots geen artikelen van de drie grote farmaceutisache groothandels. Boots Rotterdam is, anders dan de andere apotheken in Rotterdam, zeven dagen per week open, net als de winkels in het centrum.

Het Britse bedrijf opent binnenkort een tweede en een derde filiaal, in Maastricht en Breda.

Het aantal klanten dat een recept heeft ingeleverd bij de Boots-apotheek in Rotterdam, is tot dusver beperkt. Ze hebben de kosten van hun geneesmiddelen niet hoeven voor te schieten, omdat de verzekeraars de kosten rechtstreeks aan Boots vergoeden. Maar als het aantal klanten toeneemt, is deze service niet langer een automatisme.

Zilveren Kruis probeert al langer het monopolie van de Nederlandse apothekers open te breken. Door scherpe contracten met anderen - de postorderapotheek Caremark en nu Boots - wil deze grote verzekeraar (bijna anderhalf miljoen verzekerden) zijn kosten drukken, zodat de ziektekostenpremies kunnen dalen. De consument merkt de gevolgen niet direct (lagere kosten voor medicijnen), maar indirect, aan een lagere premie, hoopt de verzekeraar.

Van de postorderapotheek van Zilveren Kruis (waarbij de medicijnen worden thuisbezorgd) maken slechts enkele honderden patiënten gebruik. Daarom schrijft de verzekeraar alle patiënten aan die medicijnen hebben gehaald bij hun eigen apotheek, om ze te wijzen op de voordelen van de postorderapotheek.

Zilveren Kruis maakt daarbij gebruik van de gegevens die de apothekers leveren bij hun declaraties. De Registratiekamer acht dit toelaatbaar, aldus de woordvoerster van Zilveren Kruis. Maar de rechter in Den Bosch besliste twee maanden geleden dat de verzekeraar minder agressief te werk moet gaan bij het werven van klanten voor de postorderapotheek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.