Ziekte van Lyme kost Nederland jaarlijks bijna 20 miljoen euro

De ziekte van Lyme kost Nederland per jaar in totaal 19,3 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid RIVM. De schatting maakt het gemakkelijker om de kosteneffectiviteit van preventie en behandeling te bepalen.

Een schapenteek in het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een deel van de parasieten draagt de Borrelia-bacterie bij zich, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Beeld anp

De kans op het ontwikkelen van Lyme na een tekenbeet is niet groot, ongeveer 2 procent. Jaarlijks krijgen niettemin ongeveer 2.500 mensen ernstige of langdurige klachten.

In de kostenberekening zijn alle maatschappelijke kosten meegenomen, zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM. Zowel de kosten voor behandeling van tekenbeten, zijn erin begrepen als voor van de ziekte van Lyme die eruit kan voortkomen, zowel ziekteverzuim als behandeling door artsen en ziekenhuizen of medicijnen. Ook hulp in de huishouding kan een kostenpost voor patiënten zijn. Vermoeidheid en pijn kunnen klachten zijn bij een besmetting met Lyme.

Annemarie Bevers, voorzitter van de Lymevereniging, is blij met de aandacht voor de ziekte. Zij krijgt echter veel vragen over de berekening van de patiëntkosten, omdat patiënten met chronische Lyme verwachten dat die hoger liggen.

RIVM berekende de gemiddelde kosten per patiënt aan de hand van enquêtes onder 660 Lymepatiënten. Hierin is geen onderscheid gemaakt tussen kosten die in Nederland of in het buitenland gemaakt werden. In het uitgevoerde onderzoek waren niet alle door patiënten gemaakte kosten goed in te schatten. In werkelijkheid, schatten de onderzoekers, kunnen de patiëntkosten tot wel 3,9 miljoen hoger liggen.

Er loopt onderzoek, waarbij patiënten vanaf de start van hun behandeling worden gevolgd. Van den Wijngaard: 'Het vroegtijdig opsporen en verwijderen van teken is nu de beste preventie tegen de ziekte van Lyme. We hopen meer handvatten te vinden voor de preventie en behandeling van langdurige klachten. Daar is nog veel discussie en onduidelijkheid over.' De huidige kostenstudie kan helpen om bij nieuwe preventiemethoden een kosten-batenanalyse te maken.

Ook Bevers hoopt dat de huidige cijfers meer aandacht opleveren voor de ziekte: 'Lyme wordt nu niet altijd herkend en erkend. Onderzoek kan meer kennis opleveren over preventie, diagnose en de behandelingsmogelijkheden. Dat is essentieel en als dat kosteneffectief is, is dat mooi meegenomen.'

Zaterdag in Sir Edmund: Jagen op een vaccin tegen de ziekte van Lyme

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.