Zeven theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt? Ionica Smeets rekent het KWF-advies na

Ionica Smeets
null Beeld

Terwijl u dit leest, ben ik op cruise in een zonnig gebied. De afgelopen week was ik druk bezig met voorpret hebben, mijn koffer inpakken en rekenen aan zonnebrandcrème. Dat laatste kwam door een tip van Thijs, Pelin, Lise en Sacha – vier scholieren die bij het Leidse Pre-University College een project deden over uv-straling.

Daarbij verdiepten ze zich onder andere in de adviezen die KWF Kankerbestrijding geeft over verstandig zonnen. Veel daarvan zijn bekend: blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur, smeer je een half uur vóór je naar buiten gaat in met zonnebrandcrème en herhaal het smeren elke twee uur. Maar wat voor mij nieuw was, was het zeer specifieke advies over hoeveel zonnebrandcrème je moet gebruiken: zeven theelepels per smeerbeurt. Daarvan is er één voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten.

De scholieren vonden dit advies nogal vaag: hoe groot zijn die theelepels dan precies? Gaat het om afgestreken of 'bolle’ lepels crème? En is het sowieso niet wat veel? Zij sloegen aan het rekenen en kwamen erop uit dat je met zeven volle theelepels crème een reus van 500 kilo kunt insmeren.

Na hun vragen wilde ik meer weten, dus terwijl het buiten stortregende zat ik deze week in onze woonkamer met een fles zonnebrandcrème, een theelepel, een weegschaal en een meetlint. Eerst die fles crème: daarin zit 200 ml. Een standaardtheelepel is 5 ml. Met zeven theelepels crème per smeerbeurt zou ik me dus maar vijf keer kunnen insmeren met deze fles voor ik een volgende moet aanbreken. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik doe toch wel iets langer met een fles zonnebrandcrème. Zit ik daarmee echt zover af van de veilige norm?

Voor een goede bescherming blijkt 2 mg crème per vierkante centimeter nodig. Als ik mijn theelepel vol met crème spuit, blijkt dat ongeveer zes gram te zijn. Vervolgens meet ik mijn gezicht, neus, kin en hals op. Daarbij kom ik op een totale huidoppervlakte van iets minder dan duizend vierkante centimeter. Daarvoor heb ik dus 2 gram crème nodig, oftewel eenderde theelepel. Dat is fiks minder dan in het advies van KWF Kankerbestrijding.

Om diverse redenen laat ik de schattingen van mijn totale huidoppervlakte hier weg, maar ik blijk veilig uit te kunnen met minder dan de genoemde zeven theelepels. Al besefte ik wel dat de hoeveelheid crème die ik normaal gebruikte niet genoeg was om 2 mg crème per vierkante centimeter te halen. Dus dankzij het advies van KWF ga ik nu dikker ingesmeerd het zonnedek op.

Mocht het bij u dit weekend nou allemaal niet zo zonnig zijn, dan kunt u alvast met zonnebrandcrème, theelepels en meetlinten nagaan hoeveel u nodig heeft om zich veilig in te smeren. Krijgt u toch dat zomerse gevoel bij de geur van zonnebrandcrème.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden