ColumnJasper van Kuijk

Zestien ongelukken in twee weken, maar de reactie van de gemeente: ‘Waarom zijn die gebruikers nou zo dom?’

null Beeld
Jasper van Kuijk

Den Haag heeft er een nieuwe attractie bij: de ‘horrorpollers’ die de Escamplaan moeten afsluiten voor verkeer naar het Haga Ziekenhuis. In de twee weken nadat deze uit het wegdek omhoogkomende obstakels waren geplaatst, gebeurden er zeker zestien ongelukken, zo meldde Omroep West.

De reactie van de gemeente Den Haag na de eerste ongelukken was er eentje uit het boekje. Uit het boekje ‘Waarom zijn die gebruikers nou zo dom?’ om precies te zijn. Zo zei de gemeente dat ze toch echt had gewaarschuwd dat de pollers geplaatst zouden worden, onder andere via borden en advertenties op Facebook en in de stadskrant (tsja, wie leest die nu níét). Ook zei een woordvoerder tegen het AD: ‘De bestuurder van een auto is en blijft zelf verantwoordelijk voor het naleven van de verkeersregels.’

Oké, maar zestien ongelukken in twee weken, dat is misschien toch wat veel.

null Beeld VK Graphics
Beeld VK Graphics

Zeker als je veranderingen doorvoert, is het goed om te beseffen dat veel van ons gedrag routinematig is. Tijdens het autorijden gaan we in ons hoofd niet voortdurend alle verkeersregels af. En we lezen niet élk bordje. We zien niet eens elk bordje. Dat is maar goed ook, want dat zou een veel te hoge cognitieve belasting opleveren en ons uitputten. Alleen kan routinematig gedrag in een veranderde situatie tot fouten leiden, omdat we juist in die modus sneller signalen missen die aangeven dat er wat veranderd is en we uit onze routine moeten. Zoals je, als je van een iPhone naar Android overstapt, in het begin veel verkeerd kan doen, omdat het allemaal erg op elkaar lijkt, maar niet helemaal hetzelfde is.

Het zou me niet verbazen als dit ook op de Escamplaan speelt. Mensen pakken dezelfde route als altijd, of worden geleid door navigatie en missen dan de borden. Daarnaast was de straat eerder een deel van de tijd open voor automobilisten en dan is de aanwezigheid van obstakels en borden ook niet zo heel verrassend.

Als mensen eenmaal een bepaalde routine of aanname in hun hoofd hebben zitten, moet je heel stevig ingrijpen om ze die te laten bijstellen. Als in: sirenes-en-zwaailichten-stevig.

Dus:

BESTE GEMEENTE DEN HAAG, GA ERVAN UIT DAT MENSEN NIET DE GEMEENTELIJKE WEBSITE OF STADSKRANT LEZEN. NIET ELK BORDJE ZIEN. DAT MENSEN NÉT TE VEEL OP HUN NAVIGATIE VERTROUWEN DIE ZE INDERDAAD ÉIGENLIJK HADDEN MOETEN UPDATEN. MENSEN RIJDEN OP ROUTINE EEN STRAAT IN WAAR ZE EERDER IN REDEN. EEN ONTWERP MOET ZICHZELF TER PLEKKE UITLEGGEN. EN BIJ VERANDERINGEN EXTRA HEFTIG EN HEEL DUIDELIJK.

De gemeente Den Haag gaat nu grotere borden neerzetten, maar ik betwijfel of ze doorhebben dat ze de schuld misschien óók een beetje bij zichzelf moeten zoeken. Nog één keer de voorlichter: ‘Het is zonde van alle schade, maar verkeerskundig klopt het wel allemaal.’

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden