Zes vragen over listige weigerartsen

Een groep van rond 200 huisartsen in Noord-Holland en Noord-Limburg weigert een contract te tekenen met verzekeraar VGZ.

Gerard Reijn
De huisarts op de foto komt niet voor in het verhaal Beeld anp
De huisarts op de foto komt niet voor in het verhaalBeeld anp

1. Wat betekent dit voor de patiënten?

Voor de 'gewone' huisartsenzorg, dus consult en visite, is er niets aan de hand. Maar voor een grote groep bijzondere ingrepen (I&M-ingrepen), waarvan inmiddels het plaatsen van het spiraaltje de bekendste is, zijn er problemen.

De dokter mag die ingrepen wel verrichten, maar niet declareren. De arts kan de verrichting gratis doen, eventueel in de hoop dat hij die na het sluiten van een contract alsnog kan declareren. Of hij moet zijn patiënt naar het ziekenhuis sturen. Dat kost de verzekeraar al gauw honderden euro's. Maar het kost de verzekerde ook honderden euro's: het eigen risico.

De patiënt kan ook naar een andere huisarts gaan die wel een contract heeft getekend. Gedoe, maar zonder financiële problemen.

Zolang een huisarts geen contract heeft met een verzekeraar mag hij het plaatsen van een spiraaltje niet declareren. Beeld anp
Zolang een huisarts geen contract heeft met een verzekeraar mag hij het plaatsen van een spiraaltje niet declareren.Beeld anp

2. Geldt dat alleen voor VGZ-klanten?

Nee, dat geldt voor alle patiënten van die huisartsen. VGZ onderhandelt mede namens alle andere verzekeraars. In elke regio voert de grootste verzekeraar de onderhandelingen met de huisartsen. De uitkomst geldt voor alle verzekeraars. Geen contract betekent: geen enkele verzekeraar heeft een contract.

Verzekeraar CZ liet gisteren weten dat haar klanten terecht kunnen bij andere huisartsen die al een contract hebben getekend. 'En als dat niet lukt, betalen we ook de rekening van de eigen huisarts.' Maar of dat kan, is nog maar de vraag.

3. Wat willen die weigerartsen bereiken?

Het gaat natuurlijk om geld. Maar Kees Koolbergen, huisarts in Alkmaar en een van de initiatiefnemers, zegt dat het om iets anders gaat. 'De verzekeraars hebben alle macht en wij hebben geen enkele positie. Wij willen gewoon erkend worden.'

De onderhandelingen op de 'markt' van de huisartsen zijn ook wel bijzonder. In elke regio is er één verzekeraar die onderhandelt namens alle andere; zie boven.

Anderzijds mogen huisartsen geen afspraken met elkaar maken; dat mogen 'ondernemers' immers niet. Als ze individueel met de verzekeraar in onderhandeling willen, krijgen ze te horen: we onderhandelen niet met individuele huisartsen.

4. Als huisartsen geen positie hebben, hoe kunnen ze dan toch samen in actie komen?

Dat komt door de uitvinding van de mandjes. Een van de boze huisartsen in Noord-Holland kende IHC De Zorgmakelaar, een bedrijfje dat zich al jaren laat inhuren als onderhandelaar door medische dienstverleners. Maar tot dan toe niet door huisartsen.

IHC verzon een truc. Huisartsen die ver uit elkaar zitten, mogen best afspraken maken, zegt directeur Ger Jager van IHC De Zorgmakelaar. Want die belemmeren daarmee niet de mededinging.

Dus heeft Jager de weigerartsen verdeeld over 'mandjes'. In elk mandje zitten alleen artsen die niet met elkaar concurreren. Rond twaalf mandjes heeft Jager nu. En elk mandje is apart een partij waarvoor hij apart onderhandelt. Een model dat hij ook graag op andere dienstverleners, zoals logopedisten, zou willen toepassen.

5. Vlotten die onderhandelingen?

Ze zijn niet eens begonnen. VGZ weigert met IHC te onderhandelen. Volgens VGZ kan de constructie met de mandjes 'waarschijnlijk' niet door de beugel van mededingingspolitie ACM.

De ACM zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Van een 'onderzoek' is geen sprake; die term gebruikt ACM pas als er 'verdenking van overtreding van de regels' is. 'Maar we verzamelen wel informatie.'

undefined

6. Is VGZ zo'n krenterige club?

Weigerarts Koolbergen: 'Ze zijn niet erger dan andere.'

Het nieuwe stelsel van vergoedingen is niet door VGZ bedacht; het zijn landelijke afspraken: een duidelijk lager bedrag per ingreep, maar ter compensatie een bedrag ineens.

VGZ zegt iets meer te bieden dan andere verzekeraars. Huisartsenorganisatie LHV heeft berekend dat de doorsnee huisartsenpraktijk er niet op achteruit gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden