De week in wetenschapTonie Mudde

Zelfs als Biden wint: wetenschappelijk schade van Trump zal lang zichtbaar blijven

null Beeld

Zelfs als hij niet wordt herkozen vereist de schade die Trump heeft toegebracht aan de wetenschap enorme herstelwerkzaamheden.

Tonie Mudde

De factcheckers hebben het er maar druk mee. Daniel Dale, de vaste factchecker van Trump bij CNN, turfde in drie dagen tijd liefst 66 onjuiste of misleidende uitspraken van de Amerikaanse president. Daarbij telt Dale herhalingen van dubieuze claims niet eens mee.

Trump stelde onder meer dat er 50.000 stembiljetten in een rivier zijn gevonden. De factchecker vond geen enkel bewijs van een stembiljet in een rivier, laat staan van 50.000.

Meestal, zo zegt Dale in een interview, verspreidt Trump onwaarheden en desinformatie als hij voor de vuist weg praat en twittert. Maar nu, in de eindsprint naar de verkiezingen van dinsdag, gaat het om het oplezen van geschreven verklaringen waar hij en zijn team langer over kunnen nadenken. Dale: ‘Dit is oneerlijkheid als een bewuste campagnestrategie.’

Rectificeren zal Trump niet. Bij informatie die de president niet bevalt, maakt hij simpelweg de afzender verdacht. Berichten over het verergeren van de coronapandemie in het land zijn volgens de president ‘een samenzwering van fake news media’. Besmeur iedereen die iets kritisch zegt over je beleid of je belangen: dat is de modus operandi van Trump. Ook Anthony Fauci, het hoofd van het nationaal centrum voor bestrijding van infectieziekten, kan daarover meepraten. De immunoloog krijgt de wind van voren wanneer hij simpelweg zegt dat het ‘not so great’ gaat met de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president, die juist wil uitstralen dat hij het fan-tas-tisch doet in de strijd tegen covid-19, noemde Fauci daarom al eens ‘een idioot’, ‘een ramp’ en iemand die ‘500 jaar’ oud is.

De immunoloog Anthony Fauci staat al 35 jaar aan het hoofd van ’s werelds grootste gezondheidsorganisatie. Trump noemde hem ‘een idioot’ en ‘een ramp’.
 Beeld Reuters
De immunoloog Anthony Fauci staat al 35 jaar aan het hoofd van ’s werelds grootste gezondheidsorganisatie. Trump noemde hem ‘een idioot’ en ‘een ramp’.Beeld Reuters

In werkelijkheid is ‘die idioot’ slechts 5 jaar ouder dan Trump zelf, speelde hij een hoofdrol bij de ontwikkeling van een medicijn tegen ebola, en staat hij al 35 jaar aan het hoofd van ’s werelds grootste gezondheidsorganisatie. Hij diende sinds Ronald Reagan onder vijf presidenten: zowel Democraten als Republikeinen, wat een andere verdachtmaking die Trump regelmatig roept – dat Fauci een Democraat is – des te belachelijker maakt. Fauci ondertussen gaat stug door met wat hij doet: proberen burgers betrouwbare informatie te geven over het coronavirus.

Dat het normale wetenschappelijk werk steeds moeilijker is geworden onder Trump, blijkt ook uit een recent artikel in het tijdschrift Nature. Nadat Trump eerder al de Amerikaanse bijdrage aan het klimaatakkoord van Parijs had verscheurd, kondigde hij dit jaar aan de Amerikaanse contributie aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO te staken. Twee mokerslagen voor de internationale samenwerking om wereldwijde bedreigingen zoals virusuitbraken en klimaatopwarming te bestrijden.

De Democratische kandidaat Joe Biden beloofde al om, mocht hij president worden, beide besluiten van Trump terug te draaien. Maar internationale samenwerking draait om vertrouwen en dat herstel je niet zomaar. Zelfs als Trump van het presidentiële toneel verdwijnt: de dreun die hij de wetenschap toebracht, zal nog lang voelbaar blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden