Zeebodemdieren bijten op een houtje

De voedselkringloop in de oceaan blijkt niet zo stabiel als altijd werd gedacht. De hoeveelheid op de oceaanbodem neerdwarrelend afgestorven fytoplankton en ander organisch materiaal is fors gedaald....

Van 1989 tot 1996 plaatsten de onderzoekers kegelvormige bakken op vijftig en zeshonderd meter boven de oceaanbodem voor de Californische kust. Daarmee onderzochten ze de hoeveelheid organisch materiaal dat naar beneden dwarrelde. Dit nam n de afgelopen zeven jaar gelijkmatig af. De vraag naar voedsel van het zeeleven op de bodem bleef echter hetzelfde. De oceanografen lazen dit af aan de ongewijzigde hoeveelheid zuurstof dat geconsumeerd wordt. Zuurstof is een graadmeter voor de voedselvraag.

Dit voedsel wordt door het zeeleven in de oceaan verder omgezet en komt op de zeebodem terecht, waar onder meer schaaldieren het opeten en omzetten in kooldioxide. De onderzoekers waarschuwen dat als dit proces uit balans raakt, de koolstofkringloop in de oceaan wordt verstoord. Uiteindelijk zal dit dan de stabiliteit van de zeefauna aantasten.

Waardoor de behoefte aan voedsel niet is gedaald, blijft een raadsel voor de onderzoekers. Ze suggereren onder meer dat de dieren die in staat zijn over de oceaanbodem te bewegen, alternatieve voedselbronnen aanboren. Zo houden zij de zuurstofconsumptie in stand.

De oceanografen vermoeden dat het opwarmen van de zee de daling van de hoeveelheid neerdwarrelend voedsel veroorzaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden