Zebravinken zingen 'weerbericht' voor hun ongeboren jongen

Zebravinken voorzien groeiende embryo's van een dagelijks weerbericht door voor hun eitjes te zingen. Met hun lied waarschuwen de ouders hun ongeboren jongen: 'het is hier erg warm, groei maar niet te snel.'

Beeld L. Brian Stauffer

Uit eieren waarvoor gezongen wordt kruipen vervolgens kleinere kuikens die beter aangepast zijn aan hogere temperaturen. Kleinere vogels kunnen efficiënter warmte afgeven en zo sneller afkoelen wanneer het te warm wordt.

Mylene Mariette en Katherine Buchanan, twee Australische wetenschappers, merkten dat zebravinken aan het eind van het broedseizoen voor hun eitjes beginnen te zingen. Ze doen dit alleen als hun partner even weg is en als het kwik boven 26 graden uitstijgt. 'Dit gedrag suggereert dat de ouders informatie over de temperatuur doorgeven aan de embryo's', schrijven de onderzoekers in het vaktijdschrift Science.

Met enkele experimenten trachtten de onderzoekers te achterhalen of zingende ouders de groei van embryo's beïnvloeden. Twee groepen eieren werden in een broedmachine geplaatst. De eerste groep kreeg de specifieke zang te horen, terwijl de tweede groep werd blootgesteld aan andere zebravinkgeluiden.

De jongen uit de eerste groep kwamen kleiner uit het ei dan de jongen uit de tweede groep. De kleinere kuikens waren beter aangepast aan de warmere temperaturen. Zij produceerden meer nakomelingen dan hun soortgenoten uit de tweede groep.

Dat vogels de groei van hun jongen in het ei kunnen beïnvloeden is al langer bekend. 'Denk maar aan voedingsstoffen en hormonen in het ei die van de moeder afkomstig zijn', zegt Ton Groothuis van Rijksuniversiteit Groningen en niet betrokken bij het onderzoek. 'Deze studie is belangrijk omdat het een nieuwe manier beschrijft waarop vogels dit al voor de geboorte van hun kroost kunnen doen, namelijk via geluid.'

Onvolledige studie

Toch is Groothuis niet geheel overtuigd door de resultaten van deze studie. 'Het is een wat onvolledige studie, de onderzoekers hebben niet getest hoe de vogels zich gedragen bij lage temperaturen. En de statistische analyses lijken de interpretatie niet goed te ondersteunen.'

Deze studie is gebaseerd op experimenten met vogels in gevangenschap. Of wilde zebravinken, die over heel Australië voorkomen, op dezelfde manier voor hun eitjes zingen is nog maar de vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden