Zaterdag in kennis: ‘Change’ voor stamcelonderzoek

Een vooruitblik op de onderwerpen in het zaterdagkatern Kennis, met onder meer een artikel over stamcelonderzoek.

Van onze redactie

Biologie: Zelfs de meest timide en eenzelvige sprinkhaan kan plots veranderen in een lid van een vraatzuchtige zwerm. Serotonine speelt daarbij een rol, ontdekten wetenschappers. Door Ben van Raaij.

Medisch: Als de kernreactor in Petten niet snel wordt opgestart, ontstaat wederom een tekort aan radioactieve isotopen voor medische diagnostiek, zeggen artsen. Door Broer Scholtens.

Hersenonderzoek: Werkgeheugen en langetermijngeheugen blijken helemaal niet zo onafhankelijk van elkaar te werken als vaak wordt gedacht. Door Malou van Hintum.

Scheikunde: Grafeen, de platte variant van koolstof, blijkt waterstof buitengewoon goed op te kunnen nemen. Handig voor de opslag van waterstofgas als alternatieve brandstof. Door Martijn van Calmthout.

Milieu: De eisen voor het gebruik van landbouwgif worden flink aangescherpt. Einde chemie in de land- en tuinbouw. Of niet? Door René Didde.

Medisch: Met steunzolen kunnen wellicht nóg meer mensen de eindstreep van de Nijmeegse Vierdaagse halen, aldus bewegingswetenschappers. Door John Ekkelboom.

Archeologie: Een amateur-archeoloog onderzocht de gebruiksvoorwerpen van Ötzi de IJsmummie. Het is een raadsel waarvoor de ijsman de berkenzwam nodig had. Door Rik Nijland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden