Zaterdag in kennis: ‘Change’ voor stamcelonderzoek
Een vooruitblik op de onderwerpen in het zaterdagkatern Kennis, met onder meer een artikel over stamcelonderzoek.
Biologie: Zelfs de meest timide en eenzelvige sprinkhaan kan plots veranderen in een lid van een vraatzuchtige zwerm. Serotonine speelt daarbij een rol, ontdekten wetenschappers. Door Ben van Raaij.
Medisch: Als de kernreactor in Petten niet snel wordt opgestart, ontstaat wederom een tekort aan radioactieve isotopen voor medische diagnostiek, zeggen artsen. Door Broer Scholtens.
Hersenonderzoek: Werkgeheugen en langetermijngeheugen blijken helemaal niet zo onafhankelijk van elkaar te werken als vaak wordt gedacht. Door Malou van Hintum.
Scheikunde: Grafeen, de platte variant van koolstof, blijkt waterstof buitengewoon goed op te kunnen nemen. Handig voor de opslag van waterstofgas als alternatieve brandstof. Door Martijn van Calmthout.
Milieu: De eisen voor het gebruik van landbouwgif worden flink aangescherpt. Einde chemie in de land- en tuinbouw. Of niet? Door René Didde.
Medisch: Met steunzolen kunnen wellicht nóg meer mensen de eindstreep van de Nijmeegse Vierdaagse halen, aldus bewegingswetenschappers. Door John Ekkelboom.
Archeologie: Een amateur-archeoloog onderzocht de gebruiksvoorwerpen van Ötzi de IJsmummie. Het is een raadsel waarvoor de ijsman de berkenzwam nodig had. Door Rik Nijland.