Zaterdag in het katern Kennis: 500 jaar Calvijn

Onderwerpen in het katern Kennis van de Volkskrant van zaterdag 10 januari 2009.

GESCHIEDENIS Calvinisten worden omschreven als steil, grauw, humorloos en intolerant. Volgens historici zien we Johannes Calvijn honderden jaren na zijn dood nog altijd terug in de moderne Nederlander. Door Peter Giesen.

Medisch Op aanraden van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jonge kinderen met koorts in Afrika meteen malariapillen. Onderzoekers zeggen dat het soms beter is om eerst een diagnose te stellen. Door Maarten Evenblij.

Psychologie Beurshandelaars wisselen net zo makkelijk van overhemd als van beleggingsstrategie. Het zijn net mensen: geleid door ratio én emoties. Door Wim Wirtz.

Techniek Legers die vechten in stedelijk gebied richten zich steeds meer op kleinschalig en slim wapentuig dat niet per se technisch hoogstaand hoeft te zijn. Door Peter van Ammelrooy.

Astronomie Met behulp van beelden van de Hubble-telescoop lijkt een nijpend vraagstuk rond een gigantisch zwart gat in het centrum van het Melkwegstelsel te zijn opgelost. Door Govert Schilling.

Psychiatrie Elektronische stimulatie van het brein kan psychiatrische patiënten van hun klachten verlossen. Maar dat is lang niet altijd in het belang van de behandelde. Door Malou van Hintum.

Biologie Een roze leguaan op de Galápogos-eilanden blijkt veel ouder dan de eilanden zelf. Een beest dat Darwin vast graag zelf had ontdekt. Door Ben van Raaij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden