Zalm keert terug in de Seine

Voor het eerst in bijna een eeuw is er weer zalm gesignaleerd in de Seine bij Parijs. Vervuiling en de aanleg van dammen verdreven de vissen kort na de Eerste Wereldoorlog uit dit deel van de rivier.

Franse biologen constateren dat niet alleen de zalm, die in vroeger tijden de rivier op zwom om te paaien, weer is teruggekeerd, maar ook andere soorten die al jaren niet meer waren aangetroffen. Het aantal vissoorten is toegenomen tot 32, van de vier die in 1995 nog werden waargenomen.

Wetenschappers schrijven de opleving toe aan maatregelen die de afgelopen vijftien jaar zijn genomen om de rivier schoner te maken, waaronder de bouw van een waterzuiveringsinstallatie.

De aantallen zijn nog klein. ‘Het zou me niet verrassen als we dit jaar de duizend-grens passeren’, zei Bernard Breton, voorzitter van de Franse visserijfederatie tegenover het Franse persbureau AFP.

In 2008 werden er al 260 zalmen geteld op videobeelden van een vistrap in een dam bij Rouen, halverwege de Atlantische Oceaan en de Franse hoofdstad.

In oktober 2008 werd er een Atlantische zalm van bijna een meter en een gewicht van zeven kilo uit de Seine gevist bij Suresne, een voorstad van Parijs. Zo’n vangst had zich toen al 70 jaar niet voorgedaan. Enkele maanden daarvoor was er op dezelfde locatie een zeeforel gevangen.

De Atlantische zalm is sinds een paar jaar ook weer terug in de Nederlandse rivieren. Ze zwemmen naar Keulen om te paaien. Hoeveel het er zijn, is niet bekend, wel dat er in 2007 in Duitsland nog 600 gevangen.

Sinds 1987 zijn er miljoenen geïnvesteerd in een project om zalm te laten terugkeren in de Rijn. Veel verdwijnen er in fuiken of netten en worden illegaal verkocht, of worden in mootjes vermalen bij de stuwdammen en waterkrachtcentrales.

Het symbolische terugkeerproject van de vis werd in 1987 in gang gezet door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Smit-Kroes, naar aanleiding van de dramatisch slechte waterkwaliteit van de rivier. Duitsland, Frankrijk en Zwitserland zijn nauw bij het zalmproject betrokken. Er zijn sindsdien miljoenen jonge zalmen uitgezet in Duitsland.

Een Atlantische zalm, gefotografeerd in Noorwegen. (Foto Hans-Petter Fjed / Creative Commons Deed) Beeld null
Een Atlantische zalm, gefotografeerd in Noorwegen. (Foto Hans-Petter Fjed / Creative Commons Deed)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden