Zachte, buigzame 'Octobot' kan bewegen zonder batterij
Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University hebben een octopusvormige robot gemaakt die volledig bestaat uit zachte, buigzame materialen. Door een chemische reactie wordt er gas in de tentakels gepompt, die hierdoor heen en weer bewegen.
De Octobot, zoals de creatie wordt genoemd, is belangrijk omdat onderzoekers in de toekomst zachte robots willen inzetten voor reddingsacties of om ingewikkelde operaties uit te voeren. De huidige, niet-buigzame robots zijn kwetsbaar voor schade door krassen, deuken of valpartijen. Ook kunnen ze niet zo makkelijk obstakels passeren.
Voordat de Octobot in de praktijk kan worden ingezet, moet er nog veel gebeuren. De Octobot kan dan wel zijn tentakels op en neer bewegen, hij kan zich nog niet verplaatsen. De onderzoekers hebben goede hoop dat de techniek die bij deze robot is toegepast in de nabije toekomst kan worden verfijnd.
Brandstof
De Octobot wordt aangestuurd door een soort siliconen machinekamer, bestaande uit kleine buisjes die door verschillende luchtballon-achtige 'kamers' lopen. Deze 'kamers' komen uit een 3D-printer. Hierdoorheen wordt als brandstof waterstofperoxide gepompt, die onder invloed van het scheikundige element platinum wordt omgezet in gas. Het resultaat is dat de Octobot vier tentakels tegelijkertijd omhoog en omlaag kan bewegen. Er komt geen batterij aan te pas.
De onderzoekers kozen voor het ontwerp van een octopus omdat dit weekdier zonder skelet gracieuze bewegingen kan maken en dus als inspiratiebron dient.