Zaak neuroloog Jansen Steur opgeschort tot 17 december

De rechtbank in Almelo heeft de behandeling van de strafzaak tegen neuroloog Ernst Jansen Steur opgeschort tot 17 december. Op die datum doet de rechtbank uitspraak over een hele reeks vragen, die de advocaat van de specialist woensdag heeft gesteld.

Exterieur van het Medisch Spectrum Twente in Enschede Beeld anp
Exterieur van het Medisch Spectrum Twente in EnschedeBeeld anp

De rechtbank is het met advocaat Frank van Gaal eens dat hij meer tijd moet krijgen om het 6000 pagina's dikke dossier van de zaak te bestuderen. Op 17 december besluit de rechtbank wanneer de zaak verder wordt behandeld.

Dat zal naar verwachting pas in maart of april van 2013 zijn. Dan gaat de regiezitting verder. Een regiezitting is een bijeenkomst waar vragen en verzoeken aan de orde komen die voorafgaan aan de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Andere getuigen
Wanneer de rechtbank begint met de inhoudelijke behandeling van de 21 aanklachten tegen de neuroloog is nog onduidelijk. Er worden onder andere nog getuigen in Duitsland gehoord. Mogelijk worden hun verklaringen nog toegevoegd aan het dossier, waardoor de zaak opnieuw vertraging zal oplopen. Raadsman Van Gaal vindt dat de mogelijk onnodige hersenoperaties die in Medisch Spectrum Twente zijn uitgevoerd ook bij de zaak moeten worden gevoegd.

Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt neuroloog Ernst Jansen Steur van 21 strafbare feiten. Door zijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd. Twee andere vrouwen en zes mannen heeft hij in 'hulpeloze toestand' gebracht en hen daardoor 'zwaar lichamelijk en psychisch leed' aangedaan. Hij liet de patiënten ook jarenlang onnodig zware medicijnen slikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden