YouTube neemt maatregelen tegen video's met 'kinderhorror'

Om het groeiende leger van bizarre, slecht gemaakte of soms zelfs doodenge kinderfilmpjes op YouTube in te dammen, neemt het netwerk nu zelf maatregelen.

Beeld ANP

YouTube constateert 'een groeiende trend' op zijn netwerk: filmpjes die niet geschikt zijn. Niet voor kinderen en soms zelfs ook niet voor volwassenen. Om dit tegen te gaan heeft het videoplatform een aantal maatregelen aangekondigd. Niet alleen worden de bewuste video's verwijderd, maar YouTube wil met behulp van slimme algoritmes ook voorkomen dat ze er überhaupt op worden geplaatst.

Dat is enigszins ironisch, want het bedrijf ligt al een tijdje onder vuur vanwege het inzet van diezelfde algoritmes. Deze zorgen ervoor dat na ieder bekeken video automatisch volgende video's worden aanbevolen die vermoedelijk ook interessant zijn voor de kijker. Videomakers spelen hier handig op in, door gebruik te maken van de juiste labels. Hoe meer video's worden bekeken, hoe meer geld er in het laatje komt - dat zijn de harde wetten op internet. Na een Peppa Big-video kan zo nóg een Peppa Big-video worden aangeraden aan nietsvermoedende kinderen wier ouders denken dat ze veilig onder de pannen zijn. Maar in die rare video eet Peppa Big zomaar haar vader op.

Luguber fragment in een vreemd filmpje met nep-Mickey. Beeld YouTube

Automatisch gegenereerd

Dit soort concrete voorbeelden noemt YouTube zelf niet op zijn blog, maar in een serie recente publicaties kwamen al veel voorbeelden naar voren. Zo beschreef The New York Times eerder deze maand de bizarre wereld van gekke YouTube-filmpjes waaraan jonge kinderen blootgesteld kunnen worden, met huilend kroost tot gevolg. Spiderman die zomaar over Elsa uit Frozen heenplast, personages uit Paw Patrol die gezamenlijk zelfmoord plegen; dat werk. Weliswaar heeft YouTube een afgeschermd gedeelte voor kinderen - YouTube Kids - maar ook daar kunnen Disneyfiguren elkaar ineens aan de krokodillen voeren.

Wie of wat voor idee er achter die filmpjes zit, is niet duidelijk. Volgens The New York Times is het in ieder geval wel duidelijk dat lang niet al die filmpjes door mensen zijn gemaakt. Sommige lijken puur automatisch te zijn gegenereerd, zo knullig zitten ze in elkaar. In ieder geval hebben de makers één doel: de algoritmes van YouTube zo voeren dat hun video's worden opgepikt en worden aangeraden. Kassa. Wat dat betreft is het een vergelijkbaar probleem als waar eerder Facebook mee te maken heeft: nepnieuws om geld mee te verdienen.

BuzzFeed

Hierna gingen ook andere sites op onderzoek uit. Zo ontdekte BuzzFeed veel video's waarin vaak zeer jonge kinderen in zeer verontrustende situaties worden getoond. Sommigen zijn vastgebonden, sommigen moeten uitwerpselen eten of moeten 'doktertje spelen' met volwassenen. Weer anderen huilen in zichtbare paniek. Veel van die video's komen uit Oost-Europa, schrijft BuzzFeed, en hebben miljoenen views. Die video's zijn inmiddels al verwijderd.

De maatregelen die YouTube nu aankondigt, volgen direct op deze berichtgeving. Naar eigen zeggen heeft het netwerk nu al duizenden video's verwijderd. Andere maatregelen hebben te maken met advertenties op zijn netwerk en commentaren.

Beeld BuzzFeed

YouTube staat vol met automatisch gegenereerde kinderhorror

Zelfs in YouTube Kids, de kennelijk toch niet zo afgeschermde variant van het videoplatform, voeren Disneyfiguren elkaar soms ineens aan de krokodillen, of eet Peppa Pig plots haar vader op, schrijft Lisa van der Velden. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden