Yeti-haren blijken toch van beren of paarden

De verschrikkelijke sneeuwman, Bigfoot en de yeti blijken gewoon beren, paarden of stekelvarkens. Voor het eerst hebben wetenschappers lichaamsmateriaal gedetermineerd dat volgens verzamelaars afkomstig was van deze 'abnormale primaten'. Helaas voor de liefhebbers blijken alle restjes terug te brengen tot bestaande diersoorten.

Een internationaal team van wetenschappers zamelde aan yeti-achtige wezens toegeschreven haarmonsters in na een oproep van het Zoölogisch Museum in Lausanne en de Universiteit van Oxford.Beeld ap

Een internationaal team van wetenschappers zamelde aan yeti-achtige wezens toegeschreven haarmonsters in na een oproep van het Zoölogisch Museum in Lausanne en de Universiteit van Oxford. Vanuit onder meer de VS, Rusland en Sumatra ontvingen de onderzoekers in totaal 57 haren. Nadat een grasspriet, glasvezels en mensenharen waren verwijderd bleven er nog 37 over.

Nog onbekende soort
Met dna-analyses wilden de onderzoekers bekijken of het materiaal afkomstig was van een nog onbekende soort - waarvan talloze voetsporen en waarnemingen zijn gerapporteerd. Maar alle 37 monsters bleken te koppelen aan reeds beschreven soorten, zoals beren, wolven of koeien.

Twee monsters uit de Himalaya leken afkomstig van een uitgestorven ijsbeer. De onderzoekers, die over hun bevindingen publiceerden in het vakblad Proceedings of the Royal Society B, denken dat er mogelijk een nog onbeschreven beersoort in het gebied voorkomt.

Loch Ness
Het onderzoek betekent veel voor cryptozoölogen, die zich bezighouden met onbekende levensvormen als de yeti of het monster van Loch Ness. 'De klacht van cryptozoölogen is vaak dat ze genegeerd worden', zegt paleontoloog John de Vos van Naturalis, die zelf niet betrokken is bij het onderzoek. 'Deze onderzoekers zeiden juist: 'Oké, kom maar op!' Misschien ook omdat ze het leuk vonden.'

Het is de eerste keer dat er zulk gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar een onbekende levensvorm, maar men blijft zoeken naar dit soort fabelachtige dieren. De Vos: 'Op Sumatra zijn er touwtjes gespannen, in de hoop dat de mysterieuze orang pendek ertegenaan loopt en daarmee de camera activeert en een selfie maakt.'

De Vos denkt dat inzenders van de yetiharen mogelijk teleurgesteld zijn of de resultaten niet geloven. 'Op de wetenschappelijke methode is niks aan te merken, maar mensen zijn moeilijk te overtuigen.' Bovendien maken de onderzoekers zelf een kanttekening: afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid.

Niet iedereen is het met de onderzoeken eens, zoals deze Amerikaan voor één van de laboratoria.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden