Yahoo doorzocht mails van klanten voor inlichtingendiensten

Een week na het schandaal rond uitgelekte gebruiksgegevens, is Yahoo opnieuw in opspraak geraakt. Volgens Reuters heeft het techbedrijf afgelopen jaar software ontwikkeld om mails van klanten te scannen op informatie die is aangeleverd door de NSA en de FBI.

Yahoo-ceo Marissa Mayer Beeld EPA

Het internetbedrijf gaf gehoor aan instructies van de overheid en scande met het programma honderden miljoenen mailtjes van Yahoo-gebruikers. Volgens veiligheidsexperts is het voor het eerst dat een techbedrijf de inlichtingendiensten op zo'n grote schaal actief heeft geholpen met het bespioneren van zijn klanten. Nooit eerder checkte een techbedrijf alle inkomende mails op inhoud op aangeven van de NSA of de FBI.

Yahoo laat alleen weten zich aan de wet te houden. Verder wil het bedrijf niet op de zaak reageren. Intern zou het besluit van ceo Marissa Mayer voor de nodige onrust hebben gezorgd. Yahoos veiligheidsexpert zou er zelfs zijn baan om hebben opgezegd, hij werkt nu bij Facebook.

Het is niet duidelijk of meer bedrijven hebben meegewerkt aan het scanverzoek van de Amerikaanse overheid.

Hackers

Yahoo maakte eind vorige maand bekend dat hackers de gegevens van 500 miljoen gebruikers hebben gestolen. Het gaat daarbij onder meer om namen, telefoonnummers, versleutelde wachtwoorden en geboortedata. De inbraak in de computers van het bedrijf zou al in 2014 zijn gepleegd. Het gaat volgens Yahoo om een door een buitenlandse mogendheid gesteunde aanval. De beoogde nieuwe eigenaar van het bedrijf, Verizon, zou twee dagen voor de publieke aankondiging zijn geïnformeerd over de inbraak, dus twee maanden nadat werd overeengekomen dat zij Yahoo overnemen.

De zaak kwam aan het rollen toen afgelopen zomer de gegevens van 200 miljoen Yahoo-gebruikers op het internet te koop werden aangeboden. Onderzoek naar dat aanbod leverde weinig op, maar leidde wel tot de ontdekking van een veel grotere inbraak.

Als de verkoop van Yahoo aan Verizon het komend jaar wordt afgerond incasseert topvrouw Mayer van Yahoo volgens zakenblad Fortune een bonuspakket met een waarde van zo'n 40 miljoen euro. De waarde van dat pakket is grotendeels afhankelijk van de dan geldende beurskoers van Yahoo. Mayer, afkomstig van concurrent Google, werd vier jaar geleden aangetrokken om Yahoo om te vormen tot een bloeiend bedrijf.

Zo tappen ze ook u af

Geheime diensten kunnen de privacywetten gemakkelijk omzeilen bij het hacken en tappen, blijkt uit twee opmerkelijke gebeurtenissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.