beter leven rennen door de regen

Word je minder nat in de regen als je rent of als je loopt?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: hoe word je zo min mogelijk nat bij een regenbui: door keihard te rennen of rustig te lopen?

Beeld Corbis via Getty Images

Nee hè: het begint te regenen en je hebt geen regenkleding of paraplu bij je. Wat te doen? Er langzaam doorheen lopen of een sprintje trekken? Door te sprinten ben je sneller op je droge bestemming en hoef je minder lang in de regen te lopen. Maar ‘vang’ je bij een hogere snelheid niet juist meer regendruppels?

Experimenten geven wisselende resultaten. Onderzoeken uit de jaren tachtig kwamen tot dezelfde conclusie: het valt wel mee met dat ‘vangen’ van regendruppels als je rent. De hoeveelheid regen waar je tegen aan loopt, blijft constant en je vangt niet meer op naarmate je sneller gaat. Je blijft het droogst door zo snel mogelijk uit de regen te verdwijnen: rennen dus. Maar kijkers van Mythbusters zagen in 2003 wat anders. In een experiment met kunstmatige regen toonde de populaire tv-serie aan dat de kleding van de lopende presentator aan het eind van de rit minder zwaar, dus droger was dan die van zijn rennende collega. Om de verwarring nog groter te maken: in 2005 deed het programma het experiment over met echte regen. Toen bleek dat rennen wel de beste optie is.

Hoe kunnen die experimenten telkens een ander resultaat opleveren? Franco Bocci van de Universiteit van Brescia liet in 2012 zien dat het antwoord op de vraag – lopen of rennen? – van veel factoren afhankelijk is: windrichting, grootte van de regendruppels, of je lang, klein, dik of dun bent. Daarom is er volgens Bocci geen eenduidig antwoord op de vraag. Behalve als de wind van achter komt. ‘Dan kun je het beste even hard rennen als de wind: regendruppels halen jou niet in en jij haalt de regendruppels niet in. Dan zou je zo goed als droog moeten blijven’, liet Bocci de BBC weten.

Wiskundige Peter Bruin van de Universiteit Leiden vindt het onderzoek van Bocci ‘een mooi voorbeeld van het wiskundig modelleren van een natuurkundig probleem’. ‘De conclusie van Bocci is dat er factoren zijn waardoor zo snel mogelijk gaan niet altijd de optimale strategie is. Zo heeft de vorm en houding van je lichaam een grote invloed, waaraan in eerdere modellen te weinig recht was gedaan.’ Ook wiskundige Joost Hulshof van de VU in Amsterdam benadrukt dat er geen eenduidig antwoord op de vraag kan worden gegeven. ‘Het dilemma is van te veel factoren afhankelijk. Meer experimenten zijn nodig om eenduidige conclusies te trekken.’

Wiskundige berekeningen geven dus een zeer genuanceerd antwoord. Tijdens een regenbui hebben we echter geen tijd om uit te rekenen hoe de cosinus van de hoek van je wandelroute en de windrichting elkaar beïnvloeden en kunnen we enkel ons gezond verstand gebruiken. Bocci adviseert heel dunne mensen niet op hun maximale snelheid te rennen, omdat er voor hen een bepaalde optimale snelheid bestaat. ‘Voor alle anderen: ren zo hard als je kan.’

Gezonder leven, slimmer bewegen en beter slapen: dat willen we (bijna) allemaal. De Volkskrant gidst u door de wereld van gezondheidsclaims, afvallen, sportmythes en fitboys.

Hoe vaak regent het eigenlijk in Nederland?

Regent het nou alwéér? Soms lijkt het maar niet op te houden met plenzen. Eigenlijk valt het best mee hoe vaak het regent in Nederland: fietsforens Gerard Poels bewees dat door 11 jaar lang bij te houden of het wel of niet regende op zijn weg van en naar werk. Zijn conclusie: 9,7% van de tijd regent het, de rest van de tijd is het droog. Onderzoeken van de KNMI van de afgelopen twintig jaar laten zien dat het nog iets minder is, zo’n 8%.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden