Wonderen

En wat als ze nou eens gelijk hebben, de Urkse makers van die anti-Darwinfolder die deze week bij 6,6 miljoen Nederlanders in de bus viel?...

Jammer alleen dat het letterlijk nemen van Genesis zelfs van de braafste gelovige het alleruiterste vergt. Zo zul je behalve Darwins evolutieleer ook de ruimtevaart moeten afwijzen. In Genesis 1:6-8 staat immers dat het heelal niet een leegte is, maar een ‘gewelf’, een plafond met lichtjes eraan. Ieder ruimteschip zou ertegen te pletter vliegen. Ook sterrenkundigen hebben het helemaal mis met hun waanidee dat het licht van de zon komt. Mooi niet: het daglicht werd geschapen in Genesis 1:3-5, de zon pas dertien verzen later.

Ook de medische leerboeken kunnen bij het oud papier. Genesis 5 stelt immers dat mensen eeuwen oud kunnen worden: Adam werd 930, Seth 912, en Lamech stichtte op zijn 182ste nog doodleuk een gezinnetje. Een uitzonderlijke medische prestatie is trouwens ook die van Mozes, de auteur van de eerste bijbelboeken, die er in Deuteronomium in slaagt om zijn eigen begrafenis te beschrijven.

Nu we toch bezig zijn: vertrouw ook de aardwetenschappers niet. Zo stelt Genesis 7:19 vast dat tijdens de zondvloed ‘zelfs de hoogste bergen’ onder water stonden. Toen wetenschappers dat narekenden, ontdekten ze dat je daarvoor minstens tweemaal zoveel water nodig hebt dan er op en in onze planeet beschikbaar is.

Trouwens, vergeet uw boeken over geschiedenis en archeologie niet samen met die van Darwin naar de ramsj te brengen. Zo lopen er in Genesis overal kamelen rond, een beest dat men pas eeuwen later voor het eerst ging hoeden. In Genesis 26:1 bezoekt Izaäk de stad Gerar, die toen nog niet bestond. Daar ontmoet hij de Filistijnen, een volk dat zich eveneens pas veel later in het gebied vestigde.

Natuurlijk, geloof maakt blind. Maar zelfs dan valt het niet mee om de Bijbel letterlijk te nemen. Op het goede boek hoort eigenlijk een waarschuwingssticker. Je bent een rund als je met oude teksten stunt; geniet maar geloof met mate.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.