Wiskundige betrapt geniale Da Vinci op fout

De Nederlandse wiskundige Rinus Roelofs heeft een fout ontdekt in een zes eeuwen oude tekening van de Italiaanse wetenschapper Leonardo da Vinci. Bij het natekenen van een geometrische illustratie van diens hand stuitte Roelofs op een vergissing in de driedimensionale structuur.

De wiskundige meldt de vondst in EOS Magazine.

De fout in de figuur toont aan, zo stelt Roelofs, dat Da Vinci (1452-1519), die bekend als één van de grootste genieën uit de geschiedenis, dus niet boven het maken van fouten verheven was.

Het mathematische figuur in kwestie is een zogeheten romboëdrische kuboctaëder met 26 vlakken. Da Vinci tekende deze voor het boek Divina Proportione van de Italiaanse wiskundige Luca Pacioli.

Het object bestaat uit acht gelijkzijdige driehoeken die op alle zijden en hoekpunten grenzen aan vierkanten. Op elk van deze vlakken tekende Da Vinci een piramide met afwisselend vierkante of driehoekige bodems.

De figuur die hieruit ontstond was zo complex dat zelfs hij in de fout ging. Waar onderaan een piramide met vierkant grondvlak moest prijken heeft deze een driehoek als bodem, en daarnaast vice versa.

Roelofs voert verzachtende omstandigheden aan voor Da Vinci's fout. Zo tekende hij als eerste deze complexe figuur. Bovendien had de Italiaan naar alle waarschijnlijkheid geen ruimtelijk voorbeeld tot zijn beschikking.

Hoewel er een schilderij bestaat van Pacioli met een glazen kuboctaëder, is het omstreden of deze daadwerkelijk geproduceerd kon worden.

Roelofs oordeelt dan ook mild over Da Vinci: 'Hij was een mens, die moest nadenken en redeneren, en die daarbij al eens een foutje beging. Dat maakt hem allen maar een nog groter genie.'

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.