Windows, geavanceerd strategisch wapen

Zijn we voor of tegen Bill? Willen we Baby Bills, of niet? De rechter mag Microsoft dan schuldig hebben bevonden aan overtreding van de mededingingswet, Amerika is er nog lang niet uit....

Newsweek zet de voordelen nog eens op een rij. Tussen 1990 en 1999 steeg in de VS het aantal huishoudens met een PC van 22 tot 53 procent, die met internetaansluiting van 0 tot 38 procent. Het aantal pagina's op het wereldwijde web groeide van 313 duizend tot 56 miljoen. En de omzet van Amerikaanse softwarebedrijven nam toe van 63 miljard tot 141 miljard dollar. Dank je wel, Bill Gates.

En dan is er nog de belangrijkste bijdrage die Microsoft heeft geleverd: standaardisatie. Wat bijvoorbeeld betekent dat mensen die van baan veranderen niet telkens op computercursus hoeven. Niet verwonderlijk dus dat 67 procent van de Amerikanen bij een peiling zei dat Microsoft 'goed' is geweest voor de consument .

Al heeft Microsoft zijn internet-browser agressief in de markt gezet én gehouden, ten koste van concurrent Netscape, de rechter heeft daarmee niet gezegd dat Explorer slechter is dan Netscape. Verdwenen is Netscape niet. Bills concurrent - nu in handen van America Online - heeft een marktaandeel van 29 procent, in 1996 was dat nog 80 procent.

Voor Newsweek is het nog maar de vraag of de mededingingswet hier wel op z'n plaats is. Want deze wet was bedoeld om monopolies te breken en prijzenslagen te garanderen. De huidige concurrenten gaat het niet om de prijzen, maar om de superioriteit van de producten, aldus Newsweek.

Daar wordt ook anders over gedacht. Time, The Economist, Focus en Der Spiegel vinden juist dat bewíjzen dat Microsoft strafbare feiten heeft gepleegd nog gemakkelijk was. Maar hoe nu verder? Het bedrijf opsplitsen en er Baby Bills van maken die met elkaar moeten concurreren, daar zijn de meeste bladen het over eens.

Maar wat te doen met het besturingssysteem Windows, waardoor Microsoft de bully kon uithangen? Wereldwijd draait 90 procent van de computers onder Windows. Dat is geen monopolie meer, dat is een geavanceerd strategisch wapen, vindt Time. Allereerst maar eens de prijs van oude Windows-versies verlagen als er een nieuwe versie op de markt komt. Mogelijkheden te over om wizz kid Gates aan te pakken.

Microsoft zelf? Dat heeft de rechtszaak nog lang niet verloren en ziet voldoende aanknopingspunten die in hoger beroep wel eens tot een heel andere uitspraak kunnen leiden.

Ondertussen neemt Bill wel het zekere voor het onzekere. Hij heeft liever Bush jr. dan Gore, maar zat onlangs in het Witte Huis naast Clinton, op een conferentie over new economy.

En ook op andere gebieden heeft Microsoft Washington ontdekt. Gates & co, die zich altijd het liefst afzijdig hielden van de politiek, zijn van de ene dag op de andere insiders geworden. Tot dusver heeft het bedrijf bijna 3,5 miljoen gulden in campagnekassen gestort .

Is er een remedie tegen Bill Gates? Dat is de vraag waarom het draait. Time wijst op Europa: daar verliest Microsoft terrein. Europa lijkt te profiteren van de achterstand die het op computergebied had. De Amerikanen waren veel eerder aan de computer, begin jaren negentig hadden zij nog geen alternatief voor Windows. Europa had dat halverwege de jaren negentig wel. En dus gebruiken bedrijven als Siemens, Volkswagen en Deutsche Bank het goedkopere Linux. Het Finse Nokia ontwikkelt nieuwe mobieltjes - geschikt-voor-het-net. De Italianen bezitten vijf keer zoveel mobiele telefoons als pc's. Microsoft heeft daar een achterstand. En dat is een groter obstakel dan welke beslissing van een rechter dan ook, vindt Newsweek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden