Windows 10 gluurt met je mee en overtreedt de wet, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens

Microsoft informeert gebruikers van Windows 10 niet duidelijk welke gegevens voor welke doelen worden gebruikt. Het softwarebedrijf handelt daarmee in strijd met de wet, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Foto anp

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzocht Windows 10 Home en Pro, die in Nederland door zo'n vier miljoen mensen worden gebruikt. Microsoft verzamelt volgens de instantie voortdurend technische prestatie- en gebruiksgegevens van de apparaten waarop Windows 10 staat. Deze zogenoemde telemetriegegevens gaan bijvoorbeeld over welke apps zijn geïnstalleerd, hoe vaak ze worden gebruikt en welke sites worden bezocht. 'Microsoft maakt als het ware non-stop foto's van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt dit naar zichzelf', aldus de AP.

Geen eerlijke kans

Door deze werkwijze van Microsoft zouden de gebruikers te weinig controle over hun gegevens hebben: 'Ze weten niet welke gegevens waarvoor worden gebruikt, noch dat er op basis van deze gegevens gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen aan hen kunnen worden getoond.' Gebruikers kunnen dit overigens wel uitschakelen, maar standaard staat het aan. 'Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op', zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. 'Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen.'

Reclame

Microsoft verwerkt de gebruiksgegevens om fouten op te lossen, apparaten up-to-date en veilig te houden en eigen producten en diensten te verbeteren. Als gebruikers dit bij installatie, of daarna, niet hebben uitgeschakeld, verwerkt Microsoft die gegevens daarnaast om gepersonaliseerde reclame in Windows, in de Edge-browser en in andere apps te tonen. Volgens de AP informeert Microsoft zijn gebruikers weliswaar, maar alleen op hoofdlijnen.

Reactie Microsoft

Microsoft zegt het in een reactie niet met alle kritiekpunten eens te zijn. Zo kunnen gebruikers volgens het bedrijf wél op diverse manieren meer informatie krijgen over de gegevens die worden verzameld en hoe deze gebruikt worden. Microsofts privacyofficer Marisa Rogers wijst er in een blog op dat Windows 10 inmiddels al verbeterde privacyinstellingen heeft. Ook heeft Windows 10 vorig jaar een nieuw privacydashboard gekregen. Het bedrijf heeft inmiddels een uitgebreid document gepubliceerd waarin het gedetailleerd ingaat op sommige kritiekpunten. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens heeft Microsoft desondanks beloofd de overtredingen te willen beëindigen. Als dit niet gebeurt, kan de AP besluiten Microsoft een sanctie op te leggen.

Meer over