Willemijn Hoebert over het perfecte weerbericht: 'Eerst was ik Floortje Fladder, nu ben ik full focus'

'Extremer weer, zoals storm, vind ik het leukst om te verwachten'

Praten over het weer: het is de nationale hobby. Weervrouw Willemijn Hoebert maakte van die hobby haar werk en vertelt hoe het perfecte weerbericht tot stand komt.

Weerman Willemijn Hoebert. Beeld Frank Ruiter

'Er zijn verschillende weermodellen: sommige werken goed met buiig weer, andere juist bij een overtrekkend koufront, wanneer een koude luchtmassa onder een warme schuift. Ik vergelijk en combineer die modellen om tot de beste verwachting te komen. Daarnaast kijk ik of de uitgangspositie van een model klopt door te zien of het weer van het moment juist wordt weergegeven. Komt er nu een koufront over, maar gebeurde dat volgens het model vier uur eerder, dan corrigeer ik daarvoor.

Ervaring en opleiding

'Dat is het verschil tussen het weerbericht en weerapps als Buienradar. Al die apps gebruiken een ander model en zijn daarom niet even sterk in elke weersituatie, waardoor ze er regelmatig naast zitten. Het weerbericht krijgt dus ook een eigen sausje. Marco Verhoef kan het net anders interpreteren dan ik, op basis van ervaring en opleiding.

'Tijdens de presentatie is het belangrijkste dat ik niet afleid van de inhoud. Krijg ik van mijn stylisten opvallende kleding, dan komen vooral daarover berichten binnen. Dat vind ik jammer: het gaat niet om wat ik draag, maar om wat de mensen morgen aan moeten. Ik ben ook zoveel mogelijk mezelf, spelletjes spelen houd je toch niet vol. Wel heb ik mezelf eindeloos teruggekeken om maniertjes eruit te halen die de kijker kunnen irriteren. Toen ik begon was ik Floortje Fladder, ik wapperde continu met mijn handen. Daar heb ik met een presentatiecoach aan gewerkt.

Zenuwachtig

'Zonder gezonde wedstrijdspanning raak ik nog geen pepernoot. Ik ben niet zenuwachtig, maar heb wel full focus. Dan komt alles er fijn uit en ben ik zelf tevreden. Toen ik begon als weervrouw schreef ik mijn tekst van tevoren uit. Maar als ik drie dingen opschreef en ik stond voor het bord, dacht ik na punt twee: wat was het derde ook alweer? Nu doe ik het uit mijn hoofd. Ik heb zoveel routine en ben de hele dag alleen maar met dat weer bezig, het zit er helemaal in.

'Het journaal is voor mensen van 8 tot 88, van loodgieter tot professor. Dat betekent: gebruik geen al te ingewikkelde woorden, maar ook geen Jip-en-Janneketaal. Koufront moet ik al uitleggen. Ik heb maar één of twee minuten, dus moet ik goed bedenken of ik zo'n woord gebruik, omdat ik tijd nodig heb om te schetsen wat het betekent.

'Extremer weer, zoals storm, vind ik het leukst om te verwachten. Dat is uitdagend en heeft de meeste impact op het gedrag van mensen. Daarom is het ook leuk om het weerbericht in Nederland te doen: het verveelt niet, er gebeurt altijd wel wat. Privé denk ik er anders over. Doe mij maar vijfentwintig graden, zon, stapelwolkjes en een licht briesje. Maar niet te grote stapelwolken, die kunnen doorgroeien tot buien en daar heb ik overdag geen zin in.'

Beeld Frank Ruiter

Willemijn Hoebert

Willemijn Hoebert (1978) is meteoroloog en sinds 2010 - tot haar eigen verbazing - weervrouw bij het NOS Journaal. Ze studeerde meteorologie aan de Universiteit van Wageningen. In het verleden werkte ze als vertegenwoordiger van een farmaceutisch bedrijf en als gladheidsexpert bij Weer en Verkeer van Meteovista.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.