Wijkbewoners klagen over ernstige geluidsoverlast gehandicapten

De huisvesting van gehandicapten in woonwijken leidt op minstens zes plekken in Nederland tot conflicten over ernstige geluidsoverlast. Volgens buren worden er veel zwaardere gehandicapten geplaatst dan hen vooraf was toegezegd en gaat het geschreeuw door merg en been.

null Beeld null

De afgelopen twintig jaar zijn de grote woonterreinen van instellingen voor gehandicaptenzorg voor een groot deel opgedoekt. 'Community care' is het credo: door kleinschalige woonvoorzieningen in de wijk zouden mensen met een verstandelijke beperking beter integreren en volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Ernstige conflicten
In de praktijk blijkt dit soms tot ernstige conflicten te leiden. Onder meer in Terheijden, Hengelo en Eemnes worden buren gek van het schreeuwen, grommen en slaan van cliënten. 'Ik heb verschillende keren 's nachts de politie laten komen', zegt Frans Eussen uit het Zuid-Limburgse Hoensbroek, wiens tuin grenst aan woningen van de stichting Pergamijn. 'Je hoort hier schreeuwen, slaan, kloppen, we hebben af en toe gewoon geen nachtrust.'

Instellingen zijn bang voor negatieve beeldvorming en proberen buren soms het zwijgen op te leggen. Zo zegt Eussen van een locatiemanager een schadebedrag aangeboden te hebben gekregen als hij voortaan zou zwijgen over alles wat hij ziet en hoort. Hij ging er niet op in. Stichting Pergamijn is sinds vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Inmiddels heeft Eussen een schadeprocedure gewonnen tegen de gemeente Heerlen, die Pergamijn in strijd met het bestemmingsplan toestemming gaf midden in Hoensbroek zorgwoningen te bouwen.

Ander stemvolume
In Boxmeer woonde Jean Claessens negen jaar in een twee-onder-een-kapwoning naast een huis voor verstandelijk gehandicapte kinderen van de instelling Dichterbij. 'De visite in de tuin konden we domweg niet verstaan als de buurkinderen buiten waren', zegt Claessens. 'Die kinderen hebben gewoon een heel ander stemvolume.'

Er rust een taboe op klagen; je zult zelf maar een gehandicapt kind hebben, is een bekende reactie. 'Ik snap heel goed dat deze kinderen recht hebben op een fijne plek', zegt Claessens. 'Maar ze zijn toch veel beter af op een groot terrein waar ze vrij kunnen spelen en gillen?'

Stichting Dichterbij huisvest 2.300 cliënten, merendeels in de wijk. 'Het instellingsterrein is voor ons een gepasseerd station', zegt woordvoerder Bart Janssen. 'Wij staan voor een ongedeelde samenleving.' Volgens hem komen overlastklachten weinig voor.

De onderzoeken zijn verdeeld over het effect dat wonen in de wijk heeft op de levenskwaliteit van verstandelijk gehandicapten. Een deel van hen lijkt op te fleuren van wonen tussen 'normale' mensen. Maar vooral zwaardere gehandicapten lijken beter af te zijn op een instellingsterrein, blijkt onder meer uit een studie van de Twentse zorginstelling Talant in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Vandaag in de Volkskrant: 'Iedereen geeft je het gevoel dat je je aanstelt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden