Wifi op vakantie, zonder pottenkijkers

Om te voorkomen dat iedereen straks kan meekijken als u op de wifi van de camping zit, doet u er goed aan een vpn te gebruiken. Niet ingewikkeld, wel uitkijken welke u kiest.

Laurens Verhagen
null Beeld HH
Beeld HH

De zomervakantie staat voor de deur. Een fatsoenlijk werkende wifi op de camping of in de Toscaanse villa is tegenwoordig voor veel mensen minstens zo belangrijk bij de keuze van een verblijf als de aanwezigheid van een zwembad of animatie voor de kinderen. Ook in bibliotheken, koffietenten en andere gelegenheden wordt enthousiast gebruik gemaakt van openbare wifinetwerken.

Voor Brussel is er nog niet genoeg wifi: de Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement willen 120 miljoen euro uittrekken voor gratis openbare wifiplekken in duizenden Europese gemeenten. Het streven is om tegen 2020 in elke Europese plaats gratis wifi te kunnen aanbieden.

Duidelijk: wifi wordt gezien als basisbehoefte. Ondertussen vergeten veel internetters basale veiligheidsmaatregelen te nemen om hun internetverkeer te beschermen. Het gebruiken van een zogenoemd virtual private network (vpn) is niet ingewikkeld en heeft een paar grote voordelen. Een vpn is feitelijk een privénetwerk tussen de internetter en een vpn-provider. Deze verbinding is versleuteld, zodat pottenkijkers op de camping buiten de deur blijven.

Zonder die versleuteling kan iedereen die op hetzelfde netwerk zit meegluren, legt hacker Rickey Gevers van beveiligingsbedrijf Red Socks Security uit. 'Als je naar een site surft die geen https in de adresbalk heeft, vliegt wat je naar die site stuurt gewoon voorbij, inclusief gebruikersnamen en wachtwoorden. Die zijn dan door iedereen op te pikken.' Beveiligde sites zijn te herkennen aan die 'https' in plaats van het gewone 'http'. Bij banken zit dat wel goed, maar in december bleek nog dat meer dan de helft van de overheidssites geen gebruikmaken van een veilige verbinding. Een optie is natuurlijk om die sites niet te bezoeken, maar vpn is simpeler. 'Iedereen die weleens op een openbaar wifinetwerk zit, zou vpn moeten gebruiken. Het is veiliger en beschermt je privacy', raadt Gevers aan.

Rejo Zenger van privacyorganisatie Bits of Freedom is dezelfde mening toegedaan. 'Als je een vpn-verbinding gebruikt kan niemand zien wat er tussen jouzelf en de vpn-provider gebeurt. Bijvoorbeeld welke sites je bezoekt.' Vpn heeft nog meer voordelen: gebruikers kunnen de locatie waar ze vandaan internetten verbergen of veranderen. Handig voor in het buitenland waar bepaalde streamingdiensten worden geblokkeerd, bijvoorbeeld sommige Uitzending Gemist-programma's. Of in China, als u Facebook wilt bezoeken. Vpn voorkomt dat een sitebezoek wordt gekoppeld aan het ip-adres. De sitebeheerder weet simpelweg niet meer waar de bezoeker vandaan komt.

U wilt dus vpn. Maar hoe doet u dat? Nu wordt het iets ingewikkelder. De neiging is groot om in blinde paniek ('Ik wil nu Studio Sport zien!') zomaar een gratis vpn-appje op de tablet of mobiel te installeren. Dat is niet zonder gevaar. Er zit namelijk heel veel rommel tussen, zodat u het paard van Troje kan binnenhalen. In plaats van uw verbinding te beschermen, maken die appjes het er alleen maar erger op. Sommige zeggen wel dat ze een beveiligde verbinding opzetten, maar doen dat helemaal niet. Bij andere is er wel beveiliging, maar is die niet goed. En weer andere maken het helemaal bont en misbruiken het vertrouwen door er juist met data vandoor te gaan. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat de appwinkel van Android zelfs meer malafide vpn-apps bevat dan goede.

Ook Gevers waarschuwt hiervoor. Bij iOS is het probleem volgens hem minder groot. Gevers en Zengers zeggen beiden dat het lastig is een lijst van goede aanbieders te geven, omdat de dienstverlening nog weleens kan veranderen. Als een bepaalde dienst populair wordt, kan de snelheid bijvoorbeeld omlaag gaan.

Maar er zijn wel een paar zaken waar op gelet kan worden. Bits of Freedom en de Consumentenbond geven op hun sites adviezen en links naar overzichten van goede aanbieders. Het ligt een beetje voor de hand, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan beter zijn toevlucht nemen tot bekende diensten. Voorbeelden zijn CactusVPN, F-Secure Freedome, Kaspersky Secure Connection of Norton Wifi Privacy. Opera (bekend van de browser) heeft zelfs een gratis app: Opera Free VPN, maar met gratis vpn-diensten is het altijd oppassen. Opera verdient geld met het doorverkopen van data. Deze zijn overigens niet terug te herleiden tot een individuele gebruiker.

Goed, u bent met een goede vpn-dienst een stuk veiliger. Maar hoe zit het met de anonimiteit? Dat ligt wat complexer, want de zwakke schakel is de vpn-provider. 'Als een inlichtingendienst in iemand geïnteresseerd is, hoeven ze maar bij zijn vpn-provider aan te kloppen om mee te kijken. Daar ligt de zwakte', zegt Gevers. Wie hier bang voor is en echt anoniem wil zijn, kan beter Tor gebruiken. Tor werkt met een combinatie van versleuteling en een doorgeefsysteem waarbij het verkeer via drie andere computers loopt. Hierdoor is op geen enkele manier te achterhalen waar een computer zich bevindt. De tussenliggende computers weten ook niet met wie iemand aan het communiceren is. Wie Tor wil gebruiken om geheime diensten te slim af te zijn, moet wel rekening houden met wat traagheid.

Terug naar vpn: 100 procent veiligheid biedt dit niet. Maar dat hoeft ook niet. Het is net als met uw fiets in het fietsenrek. Als uw slot net wat beter is dan dat van uw buren, loopt de dief uw fiets voorbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden