Wietroker loopt meer risico op verkeersongeval

Autorijden onder invloed van wiet of hasj vergroot de kans dat de bestuurder betrokken raakt bij een verkeersongeluk aanzienlijk. Dat blijkt uit een overzicht van onderzoeken naar lichamelijke en geestelijke gevolgen van cannabisgebruik van de afgelopen twintig jaar.

Beeld anp

Autorijden onder invloed van wiet of hasj vergroot de kans dat de bestuurder betrokken raakt bij een verkeersongeluk aanzienlijk. Dat blijkt uit een overzicht van onderzoeken naar lichamelijke en geestelijke gevolgen van cannabisgebruik van de afgelopen twintig jaar.


De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift Addiction. Bestuurders die stoned zijn, verdubbelen het risico om bij een ongeluk betrokken te raken. Bij dronkenschap is de kans groter: zes tot vijftien keer. Als cannabisgebruikers ook alcohol drinken verhogen ze het risico nog meer.

Aandacht

In het begin van de jaren negentig bleek al uit laboratoriumonderzoek dat de rijvaardigheid van weggebruikers na het gebruik van cannabis achteruitging. De reactietijd, verwerking van informatie en aandacht voor medeweggebruikers wordt een stuk minder. Maar het was onduidelijk in hoeverre dit ook tot ongelukken leidde.


Onderzoek liet zien dat bestuurders zich bewust waren van hun toestand en langzamer gingen rijden en minder risico's namen. Bovendien hadden brokkenmakers ook vaak alcohol in hun bloed, zodat lastig was vast te stellen in hoeverre wiet en hasj een rol hadden gespeeld. Latere studies die hiermee rekening houden, tonen dat bestuurders die stoned zijn twee tot drie keer zoveel kans hebben op een ongeluk dan niet-gebruikers of ex-gebruikers. In Frankrijk wordt 2,5 procent van de verkeersdoden toegeschreven aan cannabis, voor alcohol 29 procent.

Scepsis

De Australische hoogleraar Wayne Hall, adviseur van wereldgezondheidsorganisatie WHO en als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Queensland, geeft in zijn overzichtstudie een opsomming van de langetermijngevolgen van chronisch cannabisgebruik. 'Begin jaren negentig was cannabis niet zo'n issue. Er was nogal wat scepsis als werd gewezen op de nadelige gevolgen ervan. In de loop der jaren is dat veranderd', zegt Hall.


Ongeveer 10 procent van de regelmatige blowers raakt afhankelijk van de drugs. Dat percentage ligt hoger als de gebruiker al op jonge leeftijd is begonnen. Verstokte blowers lopen twee keer zo veel risico op psychotische klachten als niet-gebruikers, zeker als in de familie zulke stoornissen voorkomen. Volwassen en regelmatige cannabisgebruikers komen minder ver met hun opleiding dan niet-gebruikers.


Peggy van der Pol van het Trimbos-instituut noemt de studie van Hall een waardevol overzicht van alle onderzoek op dit gebied. Het valt haar op dat er nog steeds veel niet bekend is over de gevolgen van cannabisgebruik, vooral over het blowen bij jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden