Wie honger heeft, moet niet gaan winkelen
Wie niet te veel wil uitgeven, kan beter niet gaan winkelen met een lege maag. Honger maakt hebberiger - en die koopgulzigheid beperkt zich niet tot etenswaren.
De volkswijsheid geldt niet alleen voor een supermarktbezoek. Mensen geven op een lege maag ook meer geld uit aan niet eetbare producten, ontdekten Amerikaanse en Chinese onderzoekers.
En dat is opvallend, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan Nyenrode en niet betrokken bij het onderzoek. 'De relatie tussen honger en de aantrekkelijkheid van voedsel is al veel onderzocht, maar blijkbaar werkt het ook los van voeding.' De bekende appeltaartgeur in een te verkopen huis heeft wellicht dus nog meer nut dan we al dachten, zegt Koelemeijer. Als je al trek hebt, wakkert die geur je kooplust aan.
Dat veel mensen in westerse landen lijnen, zou wel eens kunnen leiden tot extra ongeplande aankopen, schrijven de onderzoekers in PNAS.
De onderzoekers deden vijf experimenten om het effect van honger op hebberigheid te meten. Zo moesten proefpersonen met lege dan wel volle maag aangeven hoeveel papierklemmen ze gratis wilden hebben. De hongerige groep wilde er gemiddeld 70 procent meer, hoewel ze de papierklemmen niet meer waardeerden.
Uit een ander experiment bleek dat mensen die net een warenhuis verlieten en honger hadden meer geld hadden uitgegeven dan personen die geen honger hadden. Hun stemming had daar geen invloed op.
Honger maakt hebberig, vat Koelemeijer samen. Dat is te verklaren: 'We weten dat honger zorgt voor minder verbinding tussen mensen. Je raakt meer op je eigen behoefte gericht.'
Is een restaurant in een warenhuis dan wel slim? 'Een restaurant trekt wel mensen binnen, die dan wellicht eerst veel spullen gaan kopen. Maar dan moet je het in de rest van de winkel ook goed aanpakken; bij de V&D komen veel mensen misschien alleen nog maar voor de La Place.'