WHO: Europa loopt risico op zika

Europa moet nu maatregelen nemen om te voorkomen dat het zika-virus zich ook hier zal verspreiden. 'Elk Europees land met Aedes-muggen loopt risico', zegt Zsuzsanna Jakab, directeur van de Europese tak van de Wereld Gezondheidsorganisatie.

De Aedes Aegypti, één van de muggen die het zika-virus kan verspreiden. Beeld anp
De Aedes Aegypti, één van de muggen die het zika-virus kan verspreiden.Beeld anp

Landen kunnen bijvoorbeeld de bestrijding van muggen intensiveren en de bevolking adviseren hoe ze zich beter kunnen beschermen tegen muggenbeten. Een infectie met het zika-virus lijkt risicovol voor de ongeboren vrucht: sinds de uitbraak van het zika-virus in Zuid- en Midden-Amerika zijn er opvallend veel meldingen van pasgeboren baby's met kleine schedels en neurologische afwijkingen. Voor niet-zwangeren zijn de risico's beperkt: vier op de vijf geïnfecteerden merkt niks. Een op de vijf krijgt klachten als huiduitslag en gewrichtspijn, die meestal binnen een week overgaan.

In Zuid-Europa leeft de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), die daar eerder zorgde voor kleine uitbraken van tropische infectieziekten en waarvan wetenschappers vermoeden dat die ook zika kan overdragen. De tijgermug duikt ook al jaren op in Nederland, bij bedrijven die tweedehands autobanden importeren uit Azië. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) monitort en bestrijdt de muggen, met vallen en biologische bestrijdingsmiddelen.

Lees ook: vermoedelijk twee zika-besmettingen door seksueel contact

Volgens het regionale centrum voor volksgezondheid in Dallas is dinsdag de eerste besmetting met het zika-virus op het vasteland van de Verenigde Staten vastgesteld, en is het virus ditmaal overgebracht door seksueel contact.

Aziatische bosmug

De tijgermug heeft zich nog niet kunnen vestigen in Nederland, maar een familielid, de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) lukte dit wel. Deze mug - waarvan onbekend is of ze zika kan verspreiden - vestigde zich in een groter gebied in Lelystad en wordt tot in de volkstuinen bestreden. Een woordvoerder van de NVWA noemt het risico op verspreiding van ziektes door deze mug 'zeer laag'.

'Daar zou ik dan eerst maar eens onderzoek naar doen', reageert Bart Knols, muggenexpert van het Wageningse onderzoeksbureau In2Care. 'Misschien kan de bosmug toch wel zika verspreiden, we weten het nu gewoon niet.' Knols vreest bovendien dat de tijgermug - een bekende drager van veel virusziekten - zich ook zal vestigen in Nederland. 'Als het de bosmug lukt via de bandenbedrijven, waarom de tijgermug dan niet? Blijkbaar is de monitoring en bestrijding niet waterdicht.'

Ook seksuele overdracht van zika is een scenario om rekening mee te houden. Gisteren maakte het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention bekend dat iemand in Texas zika opliep na seks met iemand die in Venezuela geïnfecteerd raakte met het zika-virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden