WHO: ebola-vaccin tot nog toe 100 procent effectief

Het ebola-vaccin dat de afgelopen maanden in het West-Afrikaanse land Guinee is getest op vierduizend mensen, is zeer effectief. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.

Nabestaanden van een ebola-slachtoffer in Nedowein, Liberië.Beeld reuters

Het vaccin is tot nu toe 100 procent effectief, maar er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of het afdoende is om hele samenlevingen te beschermen. De vierduizend vrijwilligers waarop het vaccin VSV-EBOV sinds maart is getest, komen uit de directe omgeving van 100 ebola-patiënten. Het gaat dan om onder meer familieleden, buren en collega's. Inmiddels is besloten iedereen die het risico loopt besmet te worden het vaccin toe te dienen.

Omdat het vaccin tot nu toe veilig is gebleken, worden ook kinderen tussen de dertien en zeventien jaar aan de proef toegevoegd en mogelijk ook jongere kinderen, van zes tot twaalf jaar oud, aldus de WHO. Inmiddels worden ook hulpverleners ingeënt, onder wie medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG).

De test wordt gedaan in een zogenoemde ringvaccinatie, waarbij de kring rond een patiënt wordt ingeënt. Op deze manier zijn in de jaren tachtig ook de pokken aangepakt.

'Dit kan alles veranderen', zegt plaatsvervangend directeur-generaal Marie-Paule Kieny van de WHO tegen de BBC. Er bestaat momenteel geen erkende behandelwijze voor of erkend vaccin tegen ebola. 'Terwijl de ziekte al veertig jaar bestaat', zegt Kieny. 'Als er een nieuwe uitbraak komt, zal dit vaccin gebruikt worden om te voorkomen dat er niet opnieuw een grote ramp komt.'

Het vaccin is ontwikkeld in Canada en uitgegeven aan de Amerikaanse farmaceut Merck, die het samen met biotechnologieconcern New Link Genetics verder ontwikkelde. Merck is ook verantwoordelijk voor het produceren en verspreiden van de entstof. Onder meer de regeringen van Canada en de Verenigde Staten hebben betaald voor de ontwikkeling van het vaccin.

Toch nog dertig besmettingen per week

Hoewel het aantal nieuwe ebolagevallen sterk is afgenomen, worden toch nog zo'n dertig mensen per week besmet met het virus, dat sinds vorig jaar in West-Afrika huishoudt.

Drastische veranderingen

De WHO kondigde vrijdag drastische interne veranderingen aan die de organisatie in staat moeten stellen adequaat te reageren op gezondheidscrises in de wereld. Een commissie van onafhankelijke experts concludeerde eerder deze maand dat de WHO niet is opgewassen tegen en toegerust voor noodtoestanden van wereldwijde omvang, zoals de ebolacrisis.

Het oordeel van de commissie was hard: de WHO, de tak van de VN die waakt over de wereldwijde volksgezondheid, reageerde te langzaam en bovendien inadequaat tijdens de ebolauitbraak vorig jaar.

Algemeen directeur Margaret Chan kondigde de nieuwe maatregelen vrijdag in Genève aan. De WHO gaf in april zelf toe dat het de ebolacrisis traag, niet toereikend en niet fel genoeg had bestreden. De organisatie werkt nu onder andere aan de opzet van een speciale groep die hulp coördineert in geval van een grote crisis.

De Ebola-epidemie heeft in anderhalf jaar tijd ruim 11 duizend slachtoffers geëist. Het eerste geval diende zich aan in december 2013, maar het duurde tot augustus 2014 voor de WHO alarm sloeg en tot actie overging.

Algemeen directeur van de WHO Margaret Chan.Beeld epa

Nederlanders in quarantaine

Gisteren werden in Sierra Leone vier Nederlanders uit voorzorg in quarantaine geplaatst om besmetting met ebola uit te sluiten. Het gaat om twee artsen en de vrouw en een kind van een van hen.

'De artsen werken in het Masanga Ziekenhuis in Tonkolili waar vorige week een patiënt aan ebola overleed', aldus Frank van Raaij, voorzitter van de stichting Masanga Nederland. In totaal zijn zeker 123 patiënten en medewerkers van het ziekenhuis in quarantaine geplaatst.

De 27-jarige ebolapatiënt overleed na twee dagen ziekenhuisopname. Na overlijden bleek uit tests dat de patiënt ebola had.

Een gezondheidswerker desinfecteert een ebola-slachtoffer,Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden