WHO: 1 op 4 zwangerschappen wereldwijd eindigt in abortus

Wereldwijd eindigt één op de vier zwangerschappen in een abortus. In ontwikkelde landen neemt het aantal afgebroken zwangerschappen sinds 1990 gestaag af, terwijl in ontwikkelingslanden het aantal hetzelfde blijft. Dit zijn de conclusies uit een omvangrijk onderzoek uitgevoerd door wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Guttmacher Institute.

Activisten van de feministische organisatie Femen presenteren voor abortusrechten. 'Blijf uit mijn kut', staat op hun lichaam geschreven.Beeld epa

Van alle zwangerschappen wereldwijd worden er jaarlijks 56 miljoen afgebroken. Dit betekent dat ongeveer een vierde van alle zwangerschappen eindigt in een abortus, stellen de onderzoekers.

In het onderzoek zijn ook het aantal abortussen geteld per duizend vrouwen in de leeftijd 15 tot 45. Dat wordt algemeen beschouwd als de vruchtbare leeftijd. Hieruit blijkt dat in de periode tussen 1990 en 2014 het aantal abortussen in ontwikkelde landen vrijwel is gehalveerd. In 1990 braken 46 op de 1.000 vrouwen tussen de 15 en 45 hun zwangerschap af, in 2004 waren dat er 27. In ontwikkelingslanden is het aantal abortussen per 1.000 vrouwen in deze vruchtbare leeftijd vrijwel gelijk gebleven. Van 39 naar 37 per 1.000 vrouwen.

In The Guardian stelt hoofdonderzoeker Gilda Sedgh dat het verschil in aantal abortussen te wijten is aan het gebruik van anticonceptiemiddelen. In ontwikkelde landen hebben vrouwen sinds de jaren '80 de mogelijkheid gekregen om zelf te bepalen hoeveel en wanneer ze kinderen krijgen. In ontwikkelingslanden is het gebruik van anticonceptie echter veel minder normaal, stelt de onderzoeker. 'Meer dan tachtig procent van de ongewenste zwangerschappen treffen vrouwen met een onvervulde behoefte aan moderne anticonceptie. Veel van deze zwangerschappen eindigen in abortus.'

'Het hoogste en het laagste aantal abortussen vind je in landen met liberale abortusregelgeving', vertelt Sedgh aan de New York Times. Zo worden in West-Europa relatief weinig abortussen uitgevoerd; 21 op de 1.000 vrouwen breken hun zwangerschap af. Oost-Europa kent echter de hoogste ratio, al is die tussen 1990 en 2014 ook het hardst gezakt van alle landen ter wereld: van 88 abortussen per 1.000 vrouwen in 1990 tot 42 in 2014.

Een andere opvallende conclusie uit het rapport is dat in landen met anti-abortuswetgeving niet meer abortussen worden uitgevoerd, dan in landen waar dit legaal is. In landen waar abortus verboden is of alleen wordt toegestaan aan vrouwen in levensgevaar, doen 37 op de 1.000 vrouwen dit. In landen waar de keuze aan de vrouw is, laten 34 op de 1.000 vrouwen een abortus uitvoeren.

Nederland

De cijfers worden door de onderzoekers van het WHO en Guttmacher Institute niet per land uiteengezet, maar uit een rapport van de Inspectie van de Gezondheidzorg blijkt dat er in Nederland 8,5e abortus per 1.000 vrouwen worden uitgevoerd. Dat betekent dat ongeveer vijftien procent van alle zwangerschappen wordt afgebroken.

In een begeleidend artikel in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet schrijft professor Diana Green Foster over dit verschil: 'De logische interpretatie is dat het criminaliseren van abortus vrouwen niet tegenhoudt, maar hen naar illegale klinieken drijft. Maar deze simpele uitleg gaat voorbij aan alle vrouwen die door het gebrek aan legale opties tegen hun zin de zwangerschap uitdragen.'

Zij bepleit bredere toegang tot anticonceptie om vrouwen die illegale abortussen laten uitvoeren en de vrouwen die ongewild hun kind op aarde zetten, te beschermen.

Pro-abortusprotesten in AmsterdamBeeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden