Wetenschapsprijzen voor Bernards en Roebroeks

Moleculair oncoloog René Bernards en hoogleraar archeologie Wil Roebroeks hebben de prijs voor Akademiehoogleraren van de KNAW ontvangen. Bij de prijs hoort een bedrag van 1 miljoen euro per persoon, te besteden aan een door de winnaars zelf gekozen wetenschappelijk doel. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) maandag naar buiten gebracht.

Redactie
President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Hans Clevers Beeld anp
President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Hans CleversBeeld anp

Elk jaar krijgen twee onderzoekers de oeuvreprijs toegekend. Het gaat om een onderzoeker uit de sociale of geesteswetenschappen en iemand uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen.

Daarnaast moet hij of zij tussen de 54 en 59 jaar oud zijn en hebben bewezen binnen het vakgebied tot de wereldtop te behoren.Bernards werkt bij het Nederlandse Kanker Instituut in Amsterdam en is ook deeltijdhoogleraar moleculaire carcinogenese aan de Universiteit Utrecht. Hij behoort volgens de KNAW wereldwijd tot de pioniers in het onderzoek naar genetische verschillen tussen tumoren.

Roebroeks is volgens de wetenschappelijke jury Nederlands invloedrijkste archeoloog. Zijn werk strekt zich uit van de evolutie van menselijke voorouders tot de migratie van Neanderthalers en van de moderne mens over Europa en de rest van de wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden