Wetenschapsnieuws
Vogel vliegt bij mist
Ze doen het dus tóch. In een gevalsbeschrijving die alles in zich heeft om een IgNobelprijs te winnen voor lachwekkend onderzoek, tonen Amerikaanse biologen aan dat grote vogels bij dichte mist wel degelijk vliegen. Ze maken daarbij meer kabaal dan gebruikelijk en draaien meer in rondjes, naar de onderzoekers aannemen om elkaar niet kwijt te raken. Grote vogels als kraanvogels, eenden en ganzen blijven bij voorkeur aan de grond bij mist of zware regen. Maar in een natuurgebied in Wisconsin zagen Eileen Kirsch en collega's toch een groep kraanvogels bij mist wegvliegen, ondanks het slechte zicht. 'Het was koud en energetisch gezien moesten ze eten', aldus Kirsch in een persverklaring.
's Werelds grootste camera in de steigers
Lekker gefotografeerd deze vakantie met uw nieuwe 20 mexapixel spiegelreflex? Bij het National Accelerator Laboratory zullen ze daar vermoedelijk om moeten grijnzen. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut heeft groen licht gekregen voor de ontwikkeling van 's werelds grootste digitale camera met 3,2 gigapixel. De camera die anderhalve meter hoog is en drie ton weegt, komt over vijf jaar te hangen in de Large Synoptic Survey Telescope, die nu in Chili wordt gebouwd en die de nachtelijke sterrenhemel enkele keren per week compleet zal vastleggen. Het is de bedoeling dat ook gewone stervelingen de beelden straks kunnen bekijken.
Verre roep herkend
Jonge Antarctische pelsrobben herkennen de roep van hun moeder tot op tientallen meters afstand. Dat vermogen is belangrijk om te overleven in de dichtbevolkte en luidruchtige broedkolonies van deze dieren. Onderzoekers ontdekten dat jonkies het geluid van hun moeder aan de variatie in de toonhoogte kunnen onderscheiden tot op een afstand van ruim zestig meter. Als een vrouwtje na een zoektocht naar voedsel terugkeert naar de kolonie wisselt ze geluiden uit met haar jong, dat zich vaak tussen honderden soortgenoten bevindt. Als ze dichterbij komt, wordt aan de hand van de reuk bepaald of moeder en kind inderdaad bij elkaar horen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in PLOS ONE.