Wetenschapsagenda kan groot aantal vragen niet aan

De Nationale Wetenschapsagenda heeft wetenschappelijke middelen moeten inzetten om niet kopje onder te gaan in de vloed van vragen die het publiek in de maand april stelde aan de wetenschap. Met methoden van taalinformaticus en Spinozapremiewinnaar prof. Piek Vossen van de Vrije Universiteit zijn de 11.700 gestelde vragen teruggebracht tot bijna 250 hoofdvragen.

Voorzitter Jos Engelen (L) van het NWO en staatssecretaris Sander Dekker (2eL) samen met de winnaars van de NWO-Spinozapremies (VLNR) Bert Weckhuysen, Piek Vossen en Michail Katsnelson in 2013. Beeld anp

Komende week vindt daarin een verdere schifting en ordening plaats op drie conferenties met wetenschappers en andere belanghebbenden, van burgers tot bedrijven.

Vooral in de laatste dagen en uren van de inzendtermijn liep het volledig storm, meldt de Nationale Wetenschapsagenda in een woensdag gepubliceerd tussenrapport. Het project is een uitvloeisel van de Wetenschapsvisie van het kabinet en de kenniswereld en is bedoeld om meer aansluiting van de onderzoekswereld bij de samenleving tot stand te brengen. Behalve burgers dienden ook onderzoekers en instellingen zelf veel vragen in, blijkt uit de eerste analyses.

Taaltechnoloog Vossen was lid van de jury voor de sector Geesteswetenschappen die de vragen op dat terrein moest bekijken en ordenen. Omdat hij daarvoor eigenlijk geen tijd had, besloot hij hoe dan ook voor zichzelf het pakket publieksvragen met software te analyseren op hoofdonderwerpen en de vragen daaromheen te clusteren.

Wat is de wetenschapsagenda?

Op de website wetenschapsagenda.nl kon iedereen vanaf vandaag zijn of haar vragen stellen aan de wetenschap. Uiteindelijk moeten deze vragen leiden tot een 'nationale onderzoeksagenda' voor de Nederlandse wetenschap. Lees hier meer over het project.

Overrompeld

Vossen: 'Toen bleek dat de organisatie totaal overrompeld was en met de rug tegen de muur stond heb ik voorgesteld meteen maar alles door de molen te halen.'

Op zich is een datapakket van bijna twaalfduizend korte vragen geen speciale uitdaging, in de taaltechnologie is honderdduizenden tot miljoenen items geen uitzondering.

Volgens Vossen was de diversiteit van het taalgebruik in de ingediende vragen een veel grotere uitdaging. 'Er zijn zowel vragen van leken als van wetenschappers. Hun taalgebruik is heel verschillend.'

In het najaar moet uiteindelijk een nationale research-agenda worden opgesteld die ook richting geeft aan de budgetten voor het wetenschappelijke onderzoek in Nederland. De 248 kwesties op de lijst variëren van de vraag of digitalisering ons erfgoed kan redden, tot de aard van de donkere materie in het universum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden