Wetenschappers slaan alarm om Nederlandse supercomputer

De rekenkracht is zo enorm, dat er desnoods een compleet heelal mee gesimuleerd kan worden, of de baan van moleculen rond de propeller van een vliegtuig. De supercomputer in Amsterdam, waar Nederlandse wetenschappers op rekencentrum SURF-sara mee werken, staat na een recente opfrisbeurt zelfs op plaats 45 van de internationale top-100 van rekenkracht.

Martijn van Calmthout
Supercomputer in Lugano Beeld ANP
Supercomputer in LuganoBeeld ANP

Toch luidt superrekenend Nederland de noodklok. Want eind volgend jaar - zo gaat dat in de computerwereld - is de huidige faciliteit al weer afgegleden op de ranglijst, en zullen Nederlandse onderzoekers geen toegang meer krijgen tot de écht grote machines. 'We krijgen in de VS of Zwitserland dan gewoon geen rekentijd meer, omdat we niet meer gekwalificeerd en deskundig genoeg zijn', zegt de Leidse astronoom prof. Simon Portegies Zwart. Nu al vertrekken onderzoekers naar het buitenland, zegt hij.

Portegies Zwart is initiatiefnemer voor een nieuwe nationale supercomputer en diende daartoe deze week met meer dan 60 medestanders een petitie in bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Geraamde kosten: 100 miljoen euro, de aanbesteding moet dit jaar nog beginnen. Er is één pijnlijk probleem: er blijkt al jaren geen cent opzij gelegd voor de vervanging van het huidige bakbeest.

De rekeninfrastructuur van SURFsara draait al jaren met tekorten. 'Er is wel een spaarpotje, maar daar hebben we gewoon niks in kunnen stoppen', zegt directeur prof. Anwar Osseyran. In 2011 gingen de ministeries van OCW en EZ een inspanningsverplichting aan om bij te dragen in de innovatiekosten. OCW betaalde wel, maar EZ tot nog toe niet alles.
Daardoor is ongeveer 8 miljoen per jaar tekort opgetreden.

Staatssecretaris Sander Dekker, spreekbuis in dit dossier, stelt dat het kabinet wel heeft gezegd zich te willen inspannen, maar geen harde toezegging over de financiering heeft gedaan. Hij zei zelf geen middelen te hebben. In een reactie op de noodkreet meldt EZ dat het kabinet samen met alle betrokkenen te kijken naar een oplossing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden