Wetenschapper verrast met cv vol afwijzingen

Johannes Haushofer werd in 1999 niet toegelaten tot de bachelor Internationale Betrekkingen aan de London School of Economics. In 2003 was hij niet goed genoeg voor een promotietraject aan Stanford. In 2013 kreeg hij geen onderzoeksbeurs van de National Science Foundation en werd een artikel van zijn hand afgewezen door Science, Neuron, Nature Neuroscience, Journal of Neuroscience én Journal of Vision.

Jurre van den Berg
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Anders dan deze reeks deconfitures doet vermoeden is Haushofer geen academische koekenbakker. De geboren Duitser promoveerde als neuropsycholoog en econoom (summa cum laude), kreeg een beurs voor Harvard, publiceerde in toptijdschriften als PLoS ONE en Science en is als Universitair Hoofddocent Psychologe verbonden aan Princeton. Successen waar wetenschappers graag mee pronken in een zelf gecomponeerde lofzang op hun carrière.

Het weerhield Haushofer er niet van een alternatief loopbaanoverzicht te fabriceren. 'Het meeste dat ik probeer mislukt, maar deze mislukkingen blijven vaak onzichtbaar, terwijl de successen zichtbaar zijn', schrijft hij in een toelichting. 'Het is mij opgevallen dat dit anderen soms het gevoel geeft dat het meestal wel goed komt met mij. Hierdoor zijn zij sneller geneigd hun eigen falen aan zichzelf te wijten, in plaats van aan het feit dat de wereld willekeurig is, sollicitaties een loterij zijn en selectiecommissies een slechte dag kunnen hebben.'

Haushofer werd op het idee gebracht door een column in Nature van Melanie Stefan. Nadat - weer - een onderzoeksaanvraag van haar was afgewezen schreef ze: 'Geen enkele onderzoeker houdt van afwijzingen, maar we verbergen ze te vaak.' Wetenschappers construeren succesverhalen, aldus de neurobiologe, 'gestroomlijnde triomf-reeksen'. Het gevolg: stille mislukkelingen voelen zich alleen.

Terwijl in andere takken van sport nederlagen en teleurstellingen allerminst verborgen blijven, zo betoogt Stefan. Op de dag dat zij de beurs aan haar neus voorbij zag gaan, kreeg de voetballer Ronaldinho te horen dat hij niet geselecteerd was voor het WK in Brazilië - nieuws dat de hele wereld over ging.

Een ironisch succes voor Haushofer: zijn faal-cv levert hem massale bijval en navolging op. Dat, zo besluit hij zijn alternatieve loopbaanoverzicht, is misschien wel zijn grootste zeperd. 'Dit dekselse cv van Mislukkingen heeft meer aandacht gekregen dan al mijn wetenschappelijke werk bij elkaar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden