Wetenschap van de eeuw

Wetenschap is vaak onderwerp van het wereldnieuws. Bij de honderd belangrijkste nieuwsgebeurtenissen afgelopen eeuw speelde bij bijna 40 procent de wetenschap, met name een van de natuurwetenschappen (inclusief medische zaken), een cruciale rol....

Het initiatief daarvoor werd genomen door het Newseum in Arlington (in de staat Virginia), bij Washington. Newseum, een museum dat in 1997 werd geopend, is geheel gewijd aan de wereld van de journalistiek.

De Amerikaanse atoomaanval op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in 1945, in een ultieme poging de Japanners tot overgave te dwingen, staat als eerste op de tophonderd-lijst die op basis van de enquête werd samengesteld. Een gebeurtenis die direct daarmee verband houdt, was de eerste atoomproef in de Amerikaanse staat New Mexico in 1945.

Deze proef, die de geënquêteerden op de 48ste plaats hebben gezet, vormde een belangrijk onderdeel van het geheime Manhattan-project. Zo heette het onderzoekprogramma waaraan begin jaren veertig tientallen miljarden dollars werden besteed met als doel de ontwikkeling van een nucleair wapen om de opmars van nazi-Duitsland te stoppen.

Op de lijst van meest mediagenieke momenten zitten bij de eerste vijf maar liefst drie nieuwsitems met een wetenschappelijke/technologische invalshoek. Plaats twee wordt ingenomen door het nieuws over de eerste stappen van de mens op de maan in 1969. De woorden van de Amerikaanse astronaut Neil Amstrong van toen zijn legendarisch: 'Een kleine stap voor een mens. Maar een reuzensprong voor de mensheid.'

Op plaats vier staat de eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig, die in 1903 werd uitgevoerd door de gebroeders Wilbur en Orville Wright. Op drie staat het Japanse bombardement in 1941 op Pearl Harbour, de directe aanleiding voor de Amerikaanse regering om daadwerkelijk mee te doen aan de Tweede Wereldoorlog.

Het vrouwenstemrecht, gerelateerd aan de ratificatie in 1920 van het zogeheten negentiende amendement op de Amerikaanse grondwet, waarin seksediscriminatie wordt verboden, hebben de geënquêteerden op de vijfde plaats gezet.

De lijst van honderd bevat ook enkele belangwekkende wetenschappelijke vindingen, zoals de toevallige ontdekking van het eerste antibioticum penicilline door de Engelsman Alexander Fleming in 1928 (op 11), de opheldering van de structuur van het DNA-molecuul in 1953 (12) en het verschijnen van Sigmund Freuds werk De interpretatie van dromen in 1900, op 86.

Er zijn meer wetenschappelijke vindingen die revolutionaire gevolgen hebben gehad, zoals de bouw van 's werelds eerste transitor op de gerenommeerde AT & T Bell Laboratories in de VS in 1948 (plaats 33). Deze vinding baande de weg voor onder meer de eerste computerchip, een gebeurtenis uit 1959 die op plaats 51 is beland.

Enkele niet-wetenschappelijk gerelateerde onderwerpen op de lijst zijn de aanslag op de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas in 1963 (plaats 6), de vreedzame mars van Gandhi in 1920 (plaats 71) en het beginnend succes van The Beatles in de VS in 1964, op de 58ste plek.

Het Newseum heeft eenzelfde enquête gehouden onder 'gewone' Amerikanen. De resultaten daarvan zullen eind december worden gepubliceerd in de weekendbijlage van USA Today en op de Internetsite van het Newseum (www.newseum.org/century).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden