Wereldprimeur: Universiteit Maastricht maakt hamburger van kweekvlees

Aan de universiteit van Maastricht wordt gewerkt aan de eerste hamburger ter wereld die van kweekvlees is gemaakt. De hamburger wordt samengesteld uit vezeltjes rundvlees die in het laboratorium zijn gekweekt. Volgend jaar september moet hij klaar zijn.

Hamburgers, hier nog van echt vlees

Nederland is internationaal koploper in de ontwikkeling van kweekvlees. Aan drie universiteiten (Utrecht, Amsterdam en Eindhoven) is de afgelopen jaren onderzoek gedaan. Daarbij is aangetoond dat het in principe mogelijk is vlees te kweken uit stamcellen die uit (levende of net geslachte) dieren worden gehaald.

Sinds 2009 zit het onderzoek echter in een impasse, omdat het geld nagenoeg op is. De overheid, die tot nu toe heeft betaald, vindt dat het bedrijfsleven moet meebetalen. Maar de animo daar is nog niet groot.

Rendabele productie
Geschat wordt dat er 50 tot 100 miljoen euro nodig is om tot een rendabele productie van kweekvlees te komen. Door de stagnatie dreigt de kennis nu naar het buitenland te verdwijnen, waarschuwt onderzoeker Rik van Dijk van de Universiteit van Amsterdam in een recent verschenen rapport: 'Kweekvleesontwikkeling in Nederland: topsector in wording of gemiste kans?'

Het project in Maastricht moet een 'proof of principle' opleveren, een tastbaar bewijs dat het kan. Het staat onder leiding van cardio-vasculair arts Mark Post en wordt gefinancierd door een buitenlandse investeerder die anoniem wil blijven. Het maken van de kweekvleeshamburger kost 250 duizend euro.

Fabriek
Als de hamburger een succes wordt, is het nog maar één stapje verder naar een kweekvleesfabriek, aldus Post. De productie van kweekvlees is veel milieuvriendelijker dan gewoon vlees. Het kost minder energie, veroorzaakt minder uitstoot van broeikasgassen en vergt minder ruimte. Volgens de VN-landbouworganisatie FAO is vleesproductie verantwoordelijk voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen - meer dan de transportsector.

Zaterdag in de Volkskrant, katern Wetenschap: Kweekvlees, het kan, het mag, maar zou het ook smaken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden