Weeralarm straks alleen bij kans van 90 procent

KNMI komt na kritiek met nieuw, regionaal alarm...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM Het KNMI gaat vanaf 1 februari een nieuw weeralarm en waarschuwingssysteem gebruiken. Het meteorologisch instituut komt daarmee tegemoet aan de kritiek op het huidige weeralarm, dat een aantal keren te vroeg of juist te laat kwam, danwel ten onrechte bleek te zijn uitgegeven.

Het nieuwe weeralarm gaat alleen uit als de kans ten minste 90 procent is dat zich extreem weer zal voordoen. Het is niet langer geldig voor het hele land, maar wordt per regio of provincie uitgegeven. Bij de beoordeling of er extreem weer aankomt, worden voortaan ook commerciële weerbedrijven geconsulteerd.

Als alle experts oordelen dat een alarm meteorologisch gezien op zijn plaats is, komt er een ‘weeralarmteam’ bij elkaar om te bespreken tot welke ontwrichting van de samenleving het slechte weer zal leiden.

Tot nu toe maakte alleen een expertteam van de KNMI die inschatting. Het nieuwe team bestaat uit overheidsorganisaties als Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), en belangenorganisaties als de ANWB. De KNMI blijft uiteindelijk beslissen of een weeralarm moet worden uitgegeven of niet.

Omdat het nieuwe weeralarm veelal later zal komen dan nu – de kans dat er extreem weer komt, moet immers 90 procent zijn – wordt een nieuwe waarschuwing geïntroduceerd. Als de kans tenminste 60 procent is dat zich binnen 48 uur slecht weer voordoet, kan een ‘waarschuwing voor extreem weer’ worden uitgegeven (en zonodig weer worden ingetrokken).

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) zei maandag dat zij hoopt met dit systeem ‘het maatschappelijke draagvlak voor het weeralarm te behouden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden