de week in technointernetdokter Tim Berners Lee

Week in techno: macht weer bij de gebruikers

De man die het World wide web ontwierp wil de gebruiker de macht teruggeven.

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web.Beeld Getty Images

U weet het wellicht nog niet, maar internet is stuk. De diagnose komt van Tim Berners Lee, de man die het wereldwijde web ontwierp. De Brit is een internetidealist bij uitstek; iemand die droomt van een web dat bijdraagt aan een betere en verbonden wereld. Zo bedacht hij het in 1989, maar tot zijn schrik is zijn web verworden tot een kwaadaardige inversie. Nepnieuws, haat en een paar oppermachtige techbedrijven die alle macht en geld naar zich toetrekken. Nu veegt hij zijn agenda schoon om zich met een nieuw bedrijf te wijden aan de fundamenten van een nieuwe fase van het web. Berners Lee is klaar met de Googles, Amazons en Facebooks van deze wereld. Zij hebben hun imperiums opgebouwd met het verzamelen van zoveel mogelijk data. Die moeten terug naar de gebruiker. Dat is een sympathiek plan. En het feit dat deze Brit zijn gewicht erachter zet, maakt het ook niet bij voorbaat kansloos.

Hij is niet de eerste die de macht van de grote techbedrijven wil breken. Tot nu toe worden dat soort pogingen vooral gestuwd door het optimisme van iemand die van een toren springt en halverwege denkt: tot nu toe gaat het goed. Vorig jaar riep de oprichter van WhatsApp op om te stoppen met de app. Hoeveel mensen zouden dat echt gedaan hebben? Het probleem is hardnekkig: Facebook en Google hebben zich met al hun prachtige en gratis apps diep in het dagelijkse leven gewurmd. Er zijn alternatieven, maar die werken ofwel minder goed, of ze worden gewoonweg niet gebruikt. Wie neemt als eerste de moedige stap het drukke stamcafé in te ruilen voor een leeg café? In dat café houdt de uitbater niet bij wat voor drankjes u drinkt om die informatie door te verkopen aan adverteerders. Vero? Diaspora? Open Book? Ze komen gewoonweg niet van de grond. Als iemand in staat is voor elkaar te krijgen dat er een app komt die de gebruiker de macht terug geeft, is het Berners Lee wel. Zijn plannen zijn nog vaag, maar bedenk daarbij het commentaar van zijn toenmalige chef toen Berners Lee zijn plan voor het www presenteerde: ‘vaag, maar interessant’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden