Website toont experimentele behandelingen kanker

Kankerpatiënten die meer informatie willen over experimentele behandelingen voor hun ziekte kunnen vanaf nu terecht op een speciale website.

Op kankeronderzoek.info staat informatie over therapieën waarvan de werking nog wordt onderzocht. Die gegevens waren voorheen alleen toegankelijk voor artsen en onderzoekers. Patiënten kunnen ze nu ook inzien, waardoor ze zelf kunnen meedenken over het behandeltraject en niet meer volledig afhankelijk zijn van de kennis van hun behandelend arts. De website is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse federatie van kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Zuid en Oost (IKZ en IKO).

Medische wetenschap
Bij sommige patiënten bestaat de behoefte om deel te nemen aan experimentele behandelingen, bijvoorbeeld omdat een standaardbehandeling bij hen niet meer mogelijk is, of omdat ze de medische wetenschap verder willen helpen. De wetenschappelijke onderzoeken, op de website trials genoemd, worden uitgevoerd om erachter te komen of een bepaalde nieuwe behandeling goed werkt en hoe patiënten erop reageren. Pas als de trial succesvol is, kan de behandeling of het geneesmiddel worden ingevoerd.

Verschillende fasen
Trials worden uitgevoerd in verschillende fasen. De nieuwe fase van het onderzoek kan pas worden gestart als de vorige succesvol is afgerond.

FASE 1
Onderzoekers gaan na hoe mensen de behandeling verdragen. Bij geneesmiddelen kijken ze ook hoe het medicijn zich gedraagt in het menselijk lichaam en welke toedieningsvorm het meest geschikt is.

FASE 2
Vervolgens wordt onderzocht of een nieuwe behandeling of combinatie van behandelingen bij een bepaalde soort kanker ook bij de mens tumorcellen vernietigt.

FASE 3
Tot slot wordt de standaardbehandeling vergeleken met een nieuwe behandeling of een nieuwe combinatie van behandelingen.

]]>

'Dit project staat al veel langer op de wensenlijst,' aldus Mies van Eenbergen, projectleider bij het IKZ. 'In de Verenigde Staten en Canada wordt dit al veel langer gedaan, en daar hebben we goed naar gekeken. In Nederland is er nooit een plek geweest waar zulke informatie voor patiënten gebundeld wordt.'

Overzicht
Op de website is naast informatie over deze onderzoeken ook een overzicht te vinden van lopende trials in Nederlandse ziekenhuizen. De lijst is nu nog zeer beperkt, maar zal de komende tijd regelmatig worden aangevuld, aldus Van Eenbergen. 'Tegen het einde van dit jaar moeten er zo'n tachtig trials op staan. Helemaal compleet zal het overzicht niet zijn, want niemand weet precies hoeveel experimentele onderzoeken er uitgevoerd worden. Maar het is in ieder geval een site waar mensen terecht kunnen voor meer informatie.'

Met de kennis die patiënten op de website opdoen, kunnen zij gemakkelijker praten met hun behandelend specialist. Van Eenbergen: 'Het is dan bijvoorbeeld gemakkelijker te begrijpen waarom de ene behandeling wel voor hen geschikt is en de ander niet. Arts en patiënt kunnen dan beter overleggen over het eventuele vervolgtraject. Het is geen eenrichtingsverkeer meer; de patiënt weet er zelf ook al het een en ander van.'

De website kankeronderzoek.info. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden